Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

AMS - gratis arbetskraft på prov

Annons

De första tecknen på ett nationellt uppvaknande blir då allmänheten inser att de arbetslösas verklighetsbeskrivningar inte är någon propagandakliché. Vi minns en tid då man satte de arbetslösa på skolbänken för att omskolas och regeringens beslut att satsa på kompetensutveckling lovordades.

Nu sätter man dem i stället i sysselsättningsåtgärder och man undrar en smula skeptiskt: Är detta helt enkelt en primitiv form av socialvård?

Förr sökte sig människor med trygghetsbehov i arbetslivet till den så nödvändiga tunga industrin. När så denna ryckte upp sina svenska rötter och drog utomlands sökte de sig istället till den offentliga sektorn.

En förträfflig institution att nu rekommendera dem som söker en stabil tillvaro är AMS. Från en blygsam början, är det nu ett robust system som omfattar hela 360 197 personer som är öppet arbetslösa eller i sysselsättningsåtgärder.

I detta arbetsmarknadens paradis bär kunskapens träd bara plockfärdig frukt. Men den anses oerhört svår att marknadsföra, så istället för att exponera skörden på marknaden betalar man andra aktörer som lånar den. På prov förstås.

AMS har ju redan klassat och bedömt vilka arbetsexemplar som inte anses anställningsbara. Förr fungerade AMS som en sluss ut till nya jobb, men slussen förkalkades till ett gubbvälde som endast fungerar vid 2,8 procent av landets anställningar.

Finns det någon som frivilligt vill rensa upp denna offentliga flaskhals?

ELISABETH EKLUND

Mer läsning

Annons