Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amnesty varnar för rädslans politik

Annons

En "rädslans politik" utvecklad efter terrordåden i USA 2001 vidgar klyftorna i världen alltmer, skriver Amnesty International i sin rapport över fjolåret som släpptes i dag.

Gapet mellan muslimer och icke-muslimer växer på grund av en diskriminerande anti-terroristpolitik i västvärlden, hävdar organisationen. I Irak och Afghanistan ignoreras mänskliga rättigheter rutinmässigt, och USA:s politik sedan landet attackerades 11 september 2001 har orsakat ett "grundläggande geopolitiskt skifte".

"Rädslans politik göder en nedåtgående spiral av brott mot mänskliga rättigheter där ingen rätt är helig och ingen person går säker", heter det i ett uttalande från generalsekreterare Irene Kahn.

USA:s George Bush (spelar på rädsla för terrorism), Australiens John Howard (varnar för flyktingar), Sudans Omar al-Bashir (målar upp FN som ett hot) och Zimbabwes Robert Mugabe (anklagar väst för rasism) pekas särskilt ut som månglare av denna politik.

Dödsstraff och tortyr är alltjämt viktiga bevakningsområden, men trängs nu med mer renodlat politiska ställningstaganden för "ekonomiska och sociala rättigheter" i förordet till organisationens årsrapport. Stort fokus läggs också på våld mot kvinnor.

Regionala konflikter står för många av brotten mot mänskliga rättigheter, och där intar Darfurregionen i Sudan en topplacering.

"Darfur är ett blödande sår på världens samvete", skriver rapportförfattarna, och anklagar FN:s säkerhetsråds mäktigaste medlemmar för politiskt dubbelspel i konflikten.

Fjolårets krig mellan Israel och Hizbollah i Libanon bringade också skam över det internationella samfundet, enligt Amnesty, då FN tog veckor på sig innan ett krav på eldupphör yttrades.

I Irak är de värsta metoderna under Saddam Hussein fortfarande vid liv, i Ryssland är hatbrotten vitt spridda, i Kina, Zimbabwe och Iran slås människorättskämpar ned. Förtrycket fortsätter i Egypten, medan nya antiterrorlagar i Storbritannien utgör ett "potentiellt hot" mot yttrandefriheten.

En "båge av instabilitet" från Pakistan till Afrikas horn där beväpnade grupper tar allt större plats identifieras som ett särskilt hot.

"Såvida inte regeringar tar tag i de klagomål som dessa grupper utnyttjar, och visar effektivt ledarskap för att hålla dessa grupper ansvariga, är prognosen mörk för de mänskliga rättigheterna" enligt Kahn.

TT

Mer läsning

Annons