Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amnesty: Sudan bryter vapenembargo

Annons

Amnesty International stödjer FN:s anklagelser om att Sudan bryter mot FN:s vapenembargo mot Darfur.

Amnestys rapport ger stöd åt FN-uppgifter om att Sudan flyger in vapen i Darfur i strid med säkerhetsrådets resolutioner, skriver BBC i sin nätupplaga. Sudan förnekar anklagelserna.

I sin rapport uppmanar Amnesty FN:s säkerhetsråd att skärpa vapenembargot mot Darfur, vilket utvidgades i mars 2005 till att omfatta alla parter.

Enligt Amnesty fortsätter Sudan att frakta och placera ut importerade attackplan och andra typer av flyg liksom vapen och ammunition i avsikt att direkt anfalla civila.

Sudan försummar ständigt att begära FN:s godkännande av vapenförflyttningar till Darfur, säger Amnesty. Organisationen har bilder på en attackhelikopter, av typen MI-24, i Nyala i Darfur. Helikoptern sägs ersätta en annan under perioden januari till mars i år.

Under dessa månader ska också kinesiskt stridsflyg, av Fanfan-typ, ha setts i Nyala. Amnesty visar också bild på ett vitmålat ryskt Antonovplan.

Amnesty uppger att rapporten baseras på ögonvittnesuppgifter och "hemliga källor".

Säkerhetsrådet införde i juli 2004 ett vapenembargo som omfattar vapen avsedda för janjawid eller andra väpnade grupper i Sudan i avsikt att få ett slut på inbördeskriget som rasat i regionen sedan februari 2003.

Konflikten i Darfur i västra Sudan har krävt över 200|000 dödsoffer och gjort ett par miljoner människor hemlösa.

TT

Mer läsning

Annons