Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amnesty: Stormakters vapen i Darfur

Annons

I FN:s säkerhetsråd stödde Ryssland och Kina beslutet om embargo för vapen till Darfur i Sudan. Men nu anklagar Amnesty länderna för att själva ha levererat vapen till krigsregionen.

Rapporten slår fast att vapen som länderna levererat till Sudan fortsatt till Darfur. Även Kuwait, Saudiarabien och Vitryssland pekas ut. Amnesty uppmanar FN:s säkerhetsråd att skärpa vapenembargot. Enligt FN-beslutet måste Sudan rapportera alla sådana leveranser till världsorganisationen. Det har aldrig skett enligt Amnesty, som hävdar att Sudan fortsätter att transportera importerade militärflygplan, handeldvapen och ammunition för anfall på civila.

Amnesty hänvisar till statistik över vapenhandel samt observationer mellan januari och mars i år. Fotografier visar det sudanesiska flygvapnet när det attackerar Darfur och en beteckning på en attackhelikopter i Nyala i Darfur tyder på att den är ny. Även bilder på kinesiska jetplan nära Nyala ingår, liksom ett militärt, vitfärgat ryskbyggt flygplan med samma registreringsnummer som två andra som kopplas till obekräftade bombningar.

Att landet målar militärflygplan vita för att likna FN-plan har tidigare uppmärksammats i en FN-rapport.

Anklagelserna tillbakavisas. Sudans FN-ambassadör Abd al-Mahmud Abd al-Halim sade till BBC att rapporten är lögn och att bilderna lika gärna kunde vara tagna i Centralafrikanska republiken eller i södra Sudan.

En talesman för utrikesdepartementet i Moskva sade att inga ryska vapen förmedlas till Darfur och att landet respekterar gällande regler.

Samma besked lämnade det kinesiska utrikesdepartementets taleskvinna Jiang Yu. Hon hävdar att intresseorganisationer vill utnyttja de olympiska spelen i Peking nästa år "för sin egen politiska show".

TT

Mer läsning

Annons