Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amnesty: Stoppa militärrättegångarna

Annons

Amnesty International kräver att USA överger sina planer på att ställa de terroristanklagade fångarna på Guantanamobasen inför militärdomstolar och ber andra länder att inte bidra med bevis till sådana rättegångar.

Rättegångarna håller inte de internationella måtten på rättvisa och bör därför överföras till USA:s vanliga federala domstolar, anser Amnesty.

USA har sagt sig ämna åtala 60_80 av de 385 utlänningar som hålls inspärrade på Guantanamobasen, bland dem 14 "särskilt värdefulla" fångar som skickades dit i höstas från hemliga CIA-fängelser.

De som kan komma att rannsakas av militärdomstolarna är enligt Amnesty människor som gripits i Pakistan, Bosnien, Mauretanien, Gambia och Egypten eller andra ställen där USA inte varit inblandat i väpnade konflikter. Somliga har i hemlighet gripits och förts från land till land eller utsatts för tortyr eller grym, omänsklig och förnedrande behandling, skriver människorättsgruppen.

"Militärkommissionerna kommer att samlas efter en rad olagliga handlingar där de som ska rannsakas ha fängslats godtyckligt och behandlats illa i åratal", förklarar Amnesty i sin rapport "Fördröjd och förnekad rättvisa".

Särskilt oroad är organisationen över att de kritiserade rättegångarna skulle kunna leda till avrättningar. Organisationen uppmanar enträget andra länder att "inte lämna över några som helst uppgifter för att underlätta åtalen i militärrättegångarna, inte heller i fall som inte kan leda till dödsstraff".

Rapporten publicerades på torsdagen samtidigt som USA förberedde sig för rättegångarna. På måndag ställs den australiske fången David Hicks inför rätta, anklagad för att ha stött terrorism genom att slåss för al-Qaida i Afghanistan.

Den 31-årige Hicks är den förste som rannsakas enligt det nya systemet med krigsförbrytarrättegångar som kongressen i Washington godkände förra året. Den amerikanska regeringen under president George|W Bush vidhåller att det är nödvändigt att gripa, spärra in och ställa inför rätta farliga personer som ett led i kampen mot terrorismen efter terrordåden mot USA den 11 september 2001.

TT

Mer läsning

Annons