Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amnesty: Stoppa krigsrättegångarna

Annons

Amnesty International kräver att USA överger sina planer på att ställa de terroristanklagade fångarna på Guantánamobasen inför militärdomstolar och ber andra länder att inte bidra med bevis till sådana rättegångar.

Rättegångarna håller inte de internationella måtten på rättvisa, anser Amnesty.

De som döms är bland annat människor som gripits i Pakistan, Bosnien, Mauretanien, Gambia, Egypten och andra ställen där USA inte var inblandat i väpnade konflikter. En del är offer för hemliga gripanden, hemliga transporter från land till land, tortyr eller grym, omänsklig eller förnedrande behandling, skriver människorättsgruppen.

I sin rapport "Fördröjd och förnekad rättvisa" skriver Amnesty att man är speciellt oroad för att rättegångarna ska leda till avrättningar. Organisationen uppmanar enträget andra länder att "inte lämna över några som helst uppgifter för att underlätta åtalen i militärrättegångarna, inte heller i fall som inte kan leda till dödsstraff".

Rapporten publiceras på torsdagen samtidigt som USA förbereder sig för rättegångarna. På måndag ställs den australiske fången David Hicks inför rätta, anklagad för att ha stött terrorism genom att slåss för al-Qaida i Afghanistan.

Den 31-årige Hicks är den förste som ställs inför rätta enligt det nya systemet med krigsförbrytarrättegångar som kongressen godkände förra året. President George W Bush planerar att ställa ytterligare mellan 60 och 80 av de 385 utländska fångarna på Guantánamobasen inför sådana domstolar.

TT

Mer läsning

Annons