Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amnesty: Israel bör riva barriären

Annons

Barriären som Israel bygger vållar död och lidande bland palestinierna och bör rivas, säger Amnesty i en ny rapport på måndagen.

Barriären riskerar att förlänga konflikten mellan Israel och palestinierna, konstaterar Amnesty.

Internationella domstolen har tidigare slagit fast att den israeliska barriären är olaglig, eftersom den går över ockuperad palestinsk mark.

Enligt Amnesty byggs barriären avsiktligt för att komma över palestinskt land. Tio procent av Västbanken har på så sätt tagits ifrån palestinierna. Organisationen kallar det ett statsstött markrofferi.

Israelerna försvarar barriären och hävdar att den redan hindrat självmordsbombare att ta sig till israeliska städer. Den kan också rivas vid en framtida fredsuppgörelse, har de sagt.

Hittills har Israel byggt 35 mil barriär, huvudsakligen bestående av murar och stängsel. Landet planerar ytterligare tio mil.

Amnesty bedömer barriären som orsak till en växande ovilja bland palestinierna mot Israel. Färdigbyggd innesluter den 31|400 människor i tolv byar på Västbanken. En halv miljon palestinier bor då inom en kilometer från den.

Om israelerna velat hindra självmordsbombare hade det räckt att bygga barriären längs den gröna linjen som utgjorde deras gräns mot Västbanken fram till invasionen under sexdagarskriget 1967, skriver Amnesty enligt nyhetsbyrån AFP.

lsraelernas rörliga kontrollstationer har därtill vållat direkta dödsfall genom att i onödan fördröja transporter till sjukhus, skriver Amnesty.

Organisationen redovisar en förteckning av sjuka eller skadade människor som dött på grund av dröjsmål vid israeliska säkerhetskontroller.

Israel har störtat palestinierna i enastående fattigdom och elände genom 40 års ockupation och ändå inte klarat av sin egen säkerhet, skriver Amnesty enligt AFP.

Amnesty har jämfört hur långt tid de tio milen mellan Hebron i söder till Nablus i norr tar för bosättare med hur långt tid samma resa tar för palestinier. Bosättarna hinner göra resan på mindre än två timmar, medan palestinierna behöver en dag på sig _ och ibland kan de inte göra den alls.

Amnesty uppmanar i rapporten Israel att upphöra med resebegränsningarna, barriärbygget och byggandet av bosättningar på den palestinska marken liksom att sluta med rivandet av palestinska bostäder. I stället uppmanas landet att säkerställa rättvisa åt alla.

TT

Mer läsning

Annons