Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amirs mod inspirerade

Annons

- Det var Falu Kurirens artikel om Amir som ordnade så att en tolvårig flicka i Falun fick tillbaka bland annat sin stulna insulinpump som gav oss inspirationen till priset, säger Salka Börjeson Eynon i Tällberg.

Hon ringde i helgen till Amir och berättade att han blir den förste som tilldelas Årets Green som utmärkelsen döpts till.

- Det blir ett årligt pris för den person i Dalarna som visat prov på civilkurage.

Salka Börjeson Eynon berättar att både unga och gamla kan få priset.

- Det är individer som förändrar - inte grupper. Jag hoppas att folk i Dalarna ser att det lönar sig på flera sätt att visa civilkurage.

Det var för snart två veckor sedan som de tolvåriga kompisarna besökte utebadet på Lugnet. De gjorde misstaget att lämna värdesaker kvar i omklädningsrummet. En plats som ofta besöks av tjuvar som plockar med sig mobiltelefoner, plånböcker och annat av värde.

När Cecilia Carlegård och hennes kompis Theres Dahlberg kom tillbaka till omklädningsrummet fick de en chock.

Den lånade digitalkameran, en mobiltelefon, pengar och Cecilias insulinpump var borta.

När Amir Balaky, som brukar träna på gymet, hörde dem prata om stölden satte han igång med att sprida information om vad som hänt. Han ringde kompisar och bad dem att höra av sig om de fick fram något. Amir tog med sig flickorna i bilen och hämtade deras mammor. Sedan bar det iväg mot Nedre Norslund.

Han gick runt och berättade om att Cecilias livsviktiga insulinpump blivit stulen. Den hittades senare vid Scandic Hotell där tjuven kastat den i gräset. När Amir till slut fått namn på misstänkta gick han fram, slog 112 till polisen och krävde att stöldgodset skulle fram - inom fem minuter.

Och då gick det snabbt. En kille som var efterlyst ville inte alls ha polis till platsen. Stöldgodset kom fram och fallet var löst.

Men Cecilia hamnade på lasarettet där hon behandlades med dropp. Hon blev återställd och ska snart träffa Amir igen.

- Flickorna har hört av sig och vill att vi ska träffas. De är så tacksamma, säger Amir.

Priset han kommer att få består av ett diplom och en check på 5 000 kronor.

- Vad gott. Då ska jag ut och resa på semester. Salka lovade också att bjuda hela min familj på middag på hotellet, säger Amir.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons