Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amir Peretz dagar verkar räknade

Annons

Amir Peretz dagar som israelisk försvarsminister och ledare för Arbetarpartiet tycks vara räknade.

I en opinionsundersökning inför partiledarvalet sladdar Peretz i bakvattnet.

Inför första valomgången på måndag är det jämnt mellan parlamentsledamoten Ami Ayalon och tidigare premiärministern Ehud Barak, som efter sex års frånvaro vill återuppstå i politiken.

I tidningen Haaretz opinionsmätning stöds Ayalon av 34 procent av Arbetarpartiets väljare och Barak har 30 procent. Amir Peretz _ brännmärkt för misstag under förra sommarens krig mot Hizbollahmilisen _ får 17 procent.

Men varken Ayalon eller Barak når de 40 procent som krävs för vinst redan i första omgången.

Israels samlingsregering skakas av flera skandaler. I undersökningen anser 44 procent att Arbetarpartiet bör sitta kvar i regeringen, åtminstone till den så kallade Winogradkommitténs slutrapport om kriget, som väntas i augusti. 21 procent anser att partiet genast bör lämna regeringen.

Ehud Barak, 65 år, var premiärminister 1999_2001. Han lämnade politiken efter en valförlust mot Ariel Sharon, behängd med israelernas missnöje efter det misslyckade försöket till fredsuppgörelse 2000 med Yasser Arafat och den därpå följande andra intifadan, det palestinska upproret.

Nu får dock Barak _ som före politiken avslutade en 36-årig militär karriär som generallöjtnant _ högre betyg för erfarenhet. Hälften av de svarande anser att han är den mest erfarne, medan bara 18 procent anser det om Ayalon.

Vidare anser också 45 procent att Barak skulle passa som försvarsminister _ den post som väntar i regeringen _ medan 30 procent anser att Ayalon skulle passa.

Men ännu tyngs Barak också av sitt bagage. Hela 34 procent tror att Ayalon är ärlig, mot bara 13 procent för Barak.

TT

Mer läsning

Annons