Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amerikanska Irakvapen borta

Annons

Över hälften av de handeldvapen som USA levererat till säkerhetsstyrkorna i Irak är på drift, rapporterar det amerikanska riksrevisionsverket GAO. Vapnen kan ha hamnat i händerna på upprorsgrupper.

I en synnerligen kritisk rapport skriver verket, som är kongressens granskande öga, att minst 190|000 automatkarbiner och pistoler som sedan 2003 tillställts de irakiska säkerhetsstyrkorna för att stärka deras stridskraft bara har försvunnit.

Sedan Irakkriget började har USA lagt ner omkring 19,2 miljarder dollar (närmare 130 miljarder kronor) på att utrusta de irakiska militära och halvmilitära styrkor som är tänkta att gradvis ta över säkerhetsansvaret i landet efter de amerikanska trupperna. I denna summa ingår enligt GAO minst 2,8 miljarder dollar (19 miljarder kronor) för inköp och leverans av vapen och annan militär utrustning som ansetts nödvändig för de irakiska styrkornas arsenaler.

Fram till september 2005 inhandlades omkring 185|000 automatkarbiner av typ AK-47 och 170|000 pistoler för detta syfte. Men mer än hälften av dessa vapen har det amerikanska försvarsdepartementet svårt att redogöra för, skriver GAO. Vidare saknas omkring 135|000 levererade skottsäkra västar _ samtidigt som en del av USA:s egna soldater i landet saknar sådant skydd. Även 115|000 hjälmar är borta.

Vidräkningen kommer olägligt för försvarshögkvarteret Pentagon. Om drygt en månad ska USA:s högste befälhavare i Irak, general David Petraeus, och Bagdadambassadören Ryan Crocker avlägga rapport inför kongressen om huruvida ansträngningarna att hejda våldet i landet och få Irak självstyrande igen gör några framsteg. Att USA lyckas skapa effektiva irakiska säkerhetsstyrkor som kan överta kampen mot upprorsmän och milisgrupper ses som en förutsättning för sådan framgång.

TT

Mer läsning

Annons