Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amerikanska bomber till Israel

Annons

För första gången sedan Libanonkriget förra året redovisade USA:s regering på fredagen öppet en vapenförsäljning till Israel.

I ett meddelande till kongressen rapporterade militärhögkvarteret Pentagon att Israel hade begärt 3|500 MK-84 "universalbomber", reservdelar och teknisk hjälp av Bushregeringen för sammanlagt motsvarande 440 miljoner kronor.

I skrivelsen säger Pentagon att Israels strategiska läge gör landet livsviktigt för amerikanska intressen i Mellanöstern.

"Det är avgörande för USA:s nationella intressen att hjälpa Israel att utveckla och upprätthålla en stark och väl förberedd förmåga att försvara sig".

I januari sade det amerikanska utrikesdepartementet att Israel "troligen" brutit en överenskommelse med Washington om bruket av amerikanska klusterbomber under kriget mot Hizbollah i Libanon.

En amerikansk utredning startades efter uppgifter om att tre olika typer av amerikanska klusterbomber hade hittats i södra Libanon och att de hade dödat människor i civilbefolkningen. Israel har sagt att det sprider bomberna i enlighet med internationell lag.

TT

Mer läsning

Annons