Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amerikansk krigslögn granskas

Annons

Ett kongressutskott har begärt att Vita huset och Pentagon lämnar ut alla handlingar som kan kasta ljus över vådaskjutningen av fotbollshjälten Pat Tillman.

Representanthusets granskningsutskott utreder varför Tillmans familj och allmänheten vilseleddes om omständigheterna kring hans död.

Efter terrorattackerna den 11 september tackade Tillman nej till ett mångmiljonkontrakt med Arizona Cardinals i den amerikanska fotbollsligan NFL _ för att ta värvning i armén. Han dog i Afghanistan den 22 april 2004 av "friendly fire", en omskrivning för när militären råkar beskjuta sina egna.

Trots att Pentagons utredare snabbt kunde konstatera att han dödats av de egna soldaterna, dröjde det fem veckor innan omständigheterna kring hans död blev offentliga. Under den tiden sade armén att han dödats av fienden.

Kommitténs ordförande begärde på fredagen ut alla handlingar som berör Tillmans död och gav regeringen tid till den 18 maj för att komma in med dokumenten.

Utskottet hade sin första utfrågning om Tillmans död tidigare i veckan. Tillmans familj sade då att de misstänkte att den vilseledande informationen som Pentagon spred var del av en avsiktlig mörkläggning som kanske nådde upp till president George|W Bush och den dåvarande försvarsministern Donald Rumsfeld.

En Vita hustalesman sade att Bush inte kände till Tillmans död förrän efter en minnesgudstjänst för honom den 3 maj 2004.

Den 29 april skickade en ledande general ett pm till general John Abizaid, som vid tidpunkten var befälhavare för alla amerikanska styrkor i Mellanöstern och Centralasien. I dokumentet stod att Tillman "högst troligt" dödats av egna soldater och att den informationen skulle vidarebefordras till presidenten. Vita huset uppger att det inte fanns några indikationer på att Bush nåtts av uppgifterna.

Två dagar senare nämnde presidenten Tillman i ett tal vid en middag med Vita husjournalisterna. Han sade då inget om hur Tillman dog.

TT

Mer läsning

Annons