Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amerikan fälld för terrorism

Annons

En domstol i Florida har funnit amerikanske medborgaren José Padilla och två andra män skyldiga till att ha hjälpt terrornätverket al-Qaida och till att ha planerat mord utomlands.

Juryn fällde Padilla och två medåtalade för förberedelser till mord, kidnappning och lemlästning, förberedelser till att ge materiellt stöd till terrorism och för att ha givit materiellt stöd till terrorism.

Åklagarsidan har byggt sina anklagelser till stor del på avlyssnade telefonsamtal.

Padilla greps 2002 på flygplatsen i Chicago efter ett besök i Egypten och fördes till ett av flottans fängelser i South Carolina. Dåvarande justitieministern John Ashcroft försvarade beslutet med att sätta honom i militärt häkte med att han var misstänkt för att ha planerat att detonera en "smutsig", radioaktiv bomb i USA.

Men när Padilla efter tre och ett halvt år i militärens förvar utan formella anklagelser överfördes till det civila rättssystemet och åtalades, hade anklagelserna om den smutsiga bomben försvunnit.

I stället åtalades han och två andra män, Adham Hassoun och Kifah Jayyousi, för att ha arbetat för en USA-baserad al-Qaidacell som hjälpte och finansierade islamiska extremister i andra länder. De anklagades för att ha planerat attentat och kidnappningar i Afghanistan, Tjetjenien, Bosnien och andra länder mellan 1993 och 2001.

Det främsta beviset mot Padilla var enligt åklagarna att hans fingeravtryck fanns på ett "medlemskort" i en islamistisk kamporganisation som påträffats i Afghanistan 2001.

Försvararna förklarade kontakterna med länder som Afghanistan och Bosnien med att männen arbetade med humanitärt bistånd dit.

Försvarsadvokaterna, som inte kallade några vittnen, påpekade att chefsåklagaren Brian Frazier hade nämnt al-Qaida 91 gånger i sitt inledningsanförande.

En talesman för Vita huset gav snabbt juryn en eloge för dess arbete och tackade den för att ha hållit fast vid den grundläggande amerikanska principen om opartisk rättvisa för alla.

Domarna faller den 5 december. Alla tre riskerar livstids fängelse.

TT

Mer läsning

Annons