Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älvräddare och skygglappar

Annons

Man frestas tro att styrelsemedlemmar i kommittén Rädda Västerdalälven och några mer kända älvräddare satt på sig skygglappar för att slippa se besvärande insändare om Ejforsen.

I en radda insändare ber undertecknad och andra dem att lista och sakligt beskriva miljöskador som de menar uppstår om det

lilla byakraftverket får tillstånd att återstarta.

De har tyvärr valt att tiga. Detta troligen då de inser att de inte trovärdigt kan peka på konkreta skador. Hederligt vore att nu antingen visa att sådana finns eller medge att sådana saknas.

Tigandet tär på förtroende för dem. Även följande torde tära.

Så sent som samma dag som miljödomstolen samlades till huvudförhandlingar skickas som i panik skrivelser till domstolen.

I dessa påpekas att miljöbalken och kommunens översiktsplan hindrar anläggning av nytt och ombyggnad av äldre kraftverk i älven.

Felaktiga och förvånande påpekanden. Felaktiga då miljöbalken inte utgör hinder om miljöskadorna blir obetydliga och då översiktsplanen inte utgör något hinder enligt kommunen. Förvånande då formuleringen antyder misstro mot domstolens kompetens.

Jag misstänker att förtroende i dag närmar sig botten. I så fall beklagligt. Utan älvräddare hade området vid Ejforsen i dag legat under vatten om Hälladammen förverkligats under 70- och 80-talen.

Den generationens älvräddare vann befolkningens förtroende och därmed stöd genom sansat agerande och förmåga att skilja mellan reella och bagatellmässiga hot mot älven. Heder och tack till dem.

RAIMO JAKOLA

Mer läsning

Annons