Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älvdalens första ambassadörer

Annons

Mikael och Titti Strandberg fick på torsdagen ta emot nummer ett och två av utmärkelsen Ambassadörer för Älvdalens kommun.

Utdelare av utmärkelserna var kommunalrådet Herbert Halvarsson, som sade att det som de två Särnaborna gjort är jämförbart med nordpolsfararnas upptäckter en gång i tiden och uppmärksammas långt utanför landets gränser.

- Ni som varit överallt i världen framhåller var ni än är Särna och Älvdalens kommun och vi är mycket hedrade över att ni och er verksamhet ger oss denna fina reklam, sa Herbert.

- Vi är hedrade och glada över uppmärksamheten, men det är ni alla som bor i Älvdalens kommun som gör att vi orkar hålla på, sa Titti i sitt tacktal, där hon hade svårt att hålla tårarna tillbaka.

Utmärkelsen Ambassadör för Älvdalens kommun ska inte delas ut årligen utan bara ges till personer som på ett extraordinärt sett gett kommunen reklam.

- Att bli uppmärksammade i sin egen hembygd är mycket osvenskt, men vi är hedrade och ska fortsätta göra reklam för Älvdalen, sa Mikael Strandberg.

Ett av de sätt som de använder för att sprida kunskapen om Särna och Älvdalen är att de helst inte åker till journalister i Stockholm, utan ber dem komma till Särna.

- Man måste vara stolt över sin egen hembygd för att kunna ta till sig av andras kultur och kunskap, sa Titti också.

Närmast väntar flera böcker om Miakels Sibirienexpedition, en dokumentärfilm och en film om Titti Strandberg som kvinnlig äventyrare på SVT.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons