Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinterväglaget här

Nu är det dags för vinterdäck, om de inte redan är på. Åtminstone för länets nordliga del. Nollgradigt och lätt snöfall i kombination med kalla vägbanor är förrädisk kombination.

Annons

Den lilla snö som fallit har fallit väldigt lokalt, som runt Idre och norra Dalarna. Bitvis är det torra och fina vägbanor, bara för att efter nästa krön ligga snö eller frost på vägbanan.

Nu är det dags för vinterdäck. Vinterväglag dyker plötsligt upp, som är på vägen förbi Idre Fjäll. Bart och blött byts plötsligt av mot snö och halka.

Vinterdäcken ska vara på senast 1 december, om det är vinterväglag. När det gäller vinterväglag så är trafikverkets definitionen följande: "Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig."

Redan den första oktober var det tillåtet att sätta på dubbdäck. Vinterdäcken kan vara antingen dubbade eller odubbade, men de ska vara framtagna för vinterkörning och märkta med M och S. Mönsterdjupet för vinterdäck ska vara minst 3 millimeter.

Oavsett regelverket för när vinterdäcken ska vara på, så är det nu hög tid att sätta på dessa. Halka och vinterväglag kan dyka upp plötsligt.

Mer läsning

Annons