Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill få tips om fler inskrifter

/
  • Från vänster Sven-Göran Hallonquist, KTH Stockholm Patrik Larsson, Högskolan Dalarna Helmer Gustavson, f.d. Runverket Stockholm Magnus Källström, Riksantikvarieämbetet Stockholm

Fyra runexperter har under några dagar finkammat Ovansiljan på Dalrunor. Nu planeras en stor konferens och så småningom en bok om dalrunorna.

Annons

Under ett par hektiska dagar besökte fyra runforskare Mora och Älvdalen för att titta på några av de sammanlagt 350 dokumenterade inskrifter som finns av de för Dalarna så unika Dalrunorna.

– Intressantast i Älvdalen var inskrifterna från medeltiden, som föregick Dalrunorna, berättar Helmer Gustavsson, tidigare chef på Runverket på Riksantikvarieämbetet i Stockholm.

Helmer Gustavsson berättar att man också ett en del "nya" fynd med inskrifter. Och att man gärna vill ha in fler.

– Hör av er till Rots skans om ni har föremål som inte är dokumenterade, säger han.

Under många år har Runverket gett ut böcker om de runinskrifter som finns i olika landskap.

– För Dalarna finns ingen sådan utgiven och det vill vi göra i slutänden.

Först blir det dock en stor konferens i Mora i oktober. Där hoppas Helmer Gustavsson att också Gunnar Nyström, en av landets främsta experter på älvdalska, ska medverka.

– Runorna ger en inblick i det dagliga livet fram till slutet av 1800-talet och kan också ge en insikt i Älvdalskan också, och det hoppas vi att Gunnar Nyström ska berätta om på konferensen i oktober.

Dalrunorna har ett eget system som troligen byggdes upp av en prost i Mora på 1500-talet, berättar Helmer Gustavsson. Dalrunorna fortsatte därefter att utvecklas så att flera av dem blev mer och mer lika latinska bokstäver, som vi använder i dag.

– Runorna hade ett väldigt stort användningsområde. Det behövdes bara en kniv, som alla kunde använda, och en träbit. Sedan kunde man göra runkalendrar, rista in man på ägaren av olika föremål och mycket annat, berättar Helmer Gustavsson.

Mer läsning

Annons