Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vietnamesiska bärplockarna friade

/

Annons

Tumultet i Särna den 10 augusti då uppretade bärplockare tog fast flera personer i ledningen för det vietnamesiska företaget som de arbetade åt har behandlats av Mora Tingsrätt i tre dagar.

Sedan polisen befriat de instängda personerna i företagsledningen pekade dessa med hjälp av fotografier ut de som varit mest aktiva i tumultet. Det blev de sex personerna som tidigare varit kontaktmän med Vietnamesiska ambassaden. En av dem, Van Doung, som varit bärplockarnas representant då klagomål framfördes till företagsledningen anklagades dessutom för misshandel och olaga hot.

De fyra vietnameserna som häktades och åtalades har medgett att de fanns med i tumultet men de nekade till anklagelserna om att de skulle ha haft någon speciell framträdande roll. Van Doung berättade att han kallat företagsledarna för hundar.

Chefen på platsen i Särna och hans närmaste män har sagt att de var instängda i ungefär 40 minuter. En polisman som vittnade i fredags berättade att han befann sig i Rättvik då larmet om tumultet kom. Det var en person som kallades Tomas som kontaktade polisen. Vem denne Tomas är har inte blivit klarlagt. Det är förbryllande att han i ett så tidigt skede påstod att personer var inlåsta, det tog ju lång tid för polisen att ta sig till Särna och de inlåsta hade själva sagt att de suttit inlåsta i 40 minuter.

Polismannen berättade också att det var ett sådant lås på dörren att det gick att låsa den inifrån. Den var dock barrikaderad med ett skåp på utsidan.

Efter polisens vittnesmål log försvarsadvokat Anders Karls klient, Anh Tuan och gjorde tummen upp. Karls svarade på samma sätt.

Åklagaren Rickard Wahlqvist medgav att det fanns vissa oklarheter men att målsägarna varit utsatta för ett brott.

- Det har varit fler inblandade än de åtalade, sa Wahlqvist som ändå menade att de här fyra personerna skulle dömas till fängelse för olaga frihetsberövande.

Försvarsadvokaterna Einar Hjort, Lars Källberg, Anders Karls och Johan Matz menade att åklagaren inte lyckats visa att någon av deras klienter agerat på ett sådant sätt att de kunde pekas ut som skyldiga. De underkände också det sätt på vilket företagsledningen med hjälp av foton pekat ut de fyra åtalade bärplockarna.

I sin friande dom konstaterade tingsrätten att fotoidentifieringen inte var till fylles och att det saknades bevisning som stödde företagsledningens uppgifter.

De fyra bärplockarna som skuldsatt sig för att kunna åka till Sverige och plocka bär, som inte fanns, ska begära ersättning för den månad som de suttit häktade.

- Det kan bli 20 000-25 000 kronor, trodde Einar Hjort.

Mer läsning

Annons