Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vietnameserna fick inte sina pengar

/

Annons

Enligt bärplockare som varit i kontakt med tidningen har de inte fått tillbaka de så kallade rymningspengarna fullt ut.

Inför resan till Sverige betalade de in 60 miljoner lokala pengar i så kallade rymningspengar som de skulle få tillbaka vid återkomsten till Vietnam.

När bärplockare kom tillbaka till Vietnam så fick de gå in på ett kontor och där fick de totalt tillbaka mellan 45- och 60 miljoner utav de 60 miljoner de betalt i rymningspengar samt de 1100 dollar de skulle få tillbaka i kompensation av företaget. Allt betalt direkt i handen och några kvitton eller dokument fick de inte som styrker utbetalningens storlek. Sammanlagt är det 84 bärplockare som bemanninsgföretaget inte avser att betala tillbaka alla de pengar som utlovats.

Orsaken till att deras bemanningsföretag valt att behålla delar av de så kallade rymningspengarna är att bärplockarna strejkat och protesterat under vistelsen i Särna.

För bärplockarna handlar det om stora pengar som de blivit lovade att få tillbaka, men som nu hålls inne, upp till 35 miljoner försvann enbart i pengar som bemanningsföretaget nu valde att hålla inne. Ett års lärarlön i Vietnam motsvarar 13 miljoner lokala pengar.

Mer läsning

Annons