Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi ville göra något för Älvdalen"

/
  • Härlig detalj. I en nisch i den gamla bakugnen står en gammal barnsko som hittades under renoveringen.
  • Sovloft. I den minsta lägenheten, i gårdshuset, blir det en trappa upp till sovloftet när det blir klart.
  • Blandas. Gamla golvbrädor och takbjälkar utanför det nya, modena badrummet. Birgitta och Allan är med rätta stolta över resultatet.
  • Gammalt och nytt. I den ena lägenheten finns den gamla bakugnen från bageriet kvar, bredvid det helt moderna köket.
  • Bygger lägenheter. Allan och Birgitta Pettersson, här flankerade av snickarna Jim och Tord Persson, har nu rustat gamla Morins bageri och byggt lägenheter i de gamla bagerilokalerna.

Annons

För fem år sedan köpte Allan och Birgitta Pettersson det före detta Domänverkets kontor i Östäng och flyttade dit efter en omfattande renovering.

När de nu drog sig tillbaka från arbetslivet och slog sig ner i Älvdalen ville de göra något för den bygd de känner så mycket för.

När renoveringen av det gamla Domänkontoret var klar köpte Allan genom sitt företag Nybols AB, Ryssa Els kontor på industriområdet.

- Då var 25 procent uthyrt. När det var renoverat och klart var alla lokaler uthyrda och jag sålde fastigheten, berättar Allan.

I stället köpte företaget nu gamla Morins bageri i Älvdalen för ett och ett halvt år sedan.

Fastigheten byggdes någon gång i början av 1900-talet och har byggts om och till många gånger. Isoleringen var mycket dålig.

I de gamla bagerilokalerna satte Allan nu de duktiga snickarna Tord och Jim Persson från Klitten i arbete.

- Viktigt för oss var att bara anlita lokala företag för att ge jobb här, säger Birgitta.

Nu återstår egentligen bara fasaden och tomten innan allt är klart.

Inflyttning i de tre lägenheterna blir det dock redan den 1 juni. Och det är inte vilka lägenheter som helst som då tas i bruk av sina nya hyresgäster.

Lägenheterna i stora huset är på 196 respektive 143 kvadratmeter. I det lilla gårdshuset ryms en liten mysig lägenhet på 20 kvadrat plus sovloft.

Allt är nästan sagolikt vackert i de tre lägenheterna. De gamla, breda golvbrädorna har slipats och lackats, små prång, trappor och nivåskillnader ger en mycket ovanlig planlösning. Gamla takbjälkar har sparats och kompletterats med nya material. Köken och badrummen har naturligtvis all modern utrustning, men många av de gamla spegeldörrarna och höga golvlisterna är kvar. I en av lägenheterna är den gamla bakugnen från bageriet kvar med luckor och allt och i en liten nisch i bakugnen står en kanske 100-årig barnsko som hittades under renoveringen. I samma lägenhet leder en lucka i golvet via en stentrappa till en stor matkällare under huset. Det vore en dröm för en heminredningstidning att få komma hit och göra ett reportage.

- Vi hade en kulturfastighet i Eskilstuna och ville gärna göra något åt den här fina fastigheten, samtidigt som vi gjorde något bra för Älvdalen, berättar Allan och Birgitta.

- Om allt fler drar åt samma håll efter sina resurser och försöker göra något så tror vi att det går mer åt rätt håll än fel håll för Älvdalen, säger Allan och får medhåll av hustrun Birgitta.

Fakta: Allan och Birgitta Pettersson

Bor i Gamla Domänkontoret i Östäng, där både barn och barnbarn har gott om plats då de kommer på besök.

Birgitta är från Älvdalen och härstammar från Kåtilla. Hennes farfarsfar Anders Franzén var lärare i Älvdalen . Hennes farfar Bernhard Franzén var prost i Älvdalen, och hennes far Torsten Franzén var komminister.

Allan har varit egen företagare, inköpschef på Volvo BM och Vd för Däckarna i Sverige.

Paret träffades då Allan gick på Skogsbruksskolan i Älvdalen 1961.

De har bott i Eskilstuna under den yrkesverksamma delen av sina liv.

Mer läsning

Annons