Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Val till sametinget på söndag

När de renskötande samerna har som mest att göra i samband med renkalvningen. Då är det val til sametinget.
– Det är därför det går att poströsta och det ska jag precis till att göra, säger Jörgen Jonsson, som själv satt i sametinget i tolv år.

Annons

Sveriges samer går till val på söndag. Omkring 9000 av Sveriges samer har registrerat sig inför valet,där 31 ledamöter ska väljas. Sametingets grundläggande arbetsuppgift är att verka för en levande samisk kultur.

Jörgen Jonsson är renskötare från Idre och satt tolv år i sametinget.

– Jag satt med i sametinget i tolv år från det att det bildades 1993, berättar Jörgen Jonsson från Idre.

Idag är han inte aktiv inom samepolitiken utan är istället ordförande för Svenska Samernas riksförbund.

– Sametinget jobbar mycket med frågor som rör samiskt självbestämmande. En annan viktig fråga handlar om ökat inflytande över mark och vatten i samband med exploateringar, berättar Jörgen.

– Den stora skiljelinjen handlar om de samer som inte är renskötare och deras rättigheter till jakt och fiske, berättar Jörgen.

På söndag går Sveriges samer till valurnorna på 18 olika orter, för Dalarna är det Funäasdalen som är närmaste vallokal.

Nio partier finns det att välja mellan och 31 ledamöter ska väljas. Två av kandidaterna finns i Idre, Erika Jonsson och Ailo Dorra. Ytterligare en kandidat från Dalarna är Jan-Olov Jansson från Säter. Ingen av de tre står högt på listorna.

Mer läsning

Annons