Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Union tar ansvar för besöksnäring

Basnäring eller ej, besöksnäringen rankas av näringslivsminister Mikael Damberg som en av Sveriges basnäringar. I Dalarna är det utan tvekan en av de viktigaste näringarna. Det visar fackföreningen Unionen, som tagit fram en egen rapport "Turismen i Dalarna" som presenterades för den fackliga regionsstyrelsens medlemmar och riksdagsmän vid en sammankomst på Idre Fjäll.

Annons

Regionsstyrelsen Unionen Dalarna med fr.v: Åsa Hinders, Johan Svälas, Yvonne Norgren, Magnus Holt, Tommy Gustavsson (2:a vice ordförande), Carina Sisell (1:a vice ordförande), Fredrik Holmgren och Patrik Sundell (ordförande), laddade med argument om besöksnäringen  inför mötet med riksdagsledamöter.

Carina Sisell på Idre Fjäll ingår i regionsstyrelsen och har varit delaktig i att turistrapporten tagits fram och mötet på Idre Fjäll.

– Med rapporten vill vi lyfta svagheter och möjlighter för att utveckla och stärka besöksnäringen i regionen, men också i landet som helhet, säger Carina.

Det finns många rapporter om värdet på besöksnäringen, men Patrik Sundell, som är ordförande för regionsstyrelsen i Dalarna, känner ändå att budskapet om värdet av besöksnäringen måste betonas.

– Nu har vi en egen rapport som visar på värdet och de arbetstillfällen, inte minst hos många småföretagare som gynnas av besöksnäringen.

Unionens regionsstyrelse och rapporten lyfter fram en rad "problem" som måste överbryggas för att trygga besöksnäringen.

– Här i Idre handlar det mycket om infrastruktur, vägar och bredband måste bli bättre för att möta de krav som ställs, säger Carina Sisell.

Till infrastrukturen hör också satsningar på resandet, där flygplatsen i Sälen ses som ett värdefullt tillskott.

– Det handlar också om att Dalarna måste jobba mer gemensamt för att locka turister till länet, säger Patrik.

En förhoppning är att nya Visit Dalarna ska kunna marknadsföra Dalarna som ett turistlän på ett starkare sätt.

Utbildning av turistentreprenörer är en annan fråga som Union belyser i sin rapport, utbildning och kompetensutveckling är viktig för att näringen ska kunna utvecklas och växa. Lokala skolor och utbildningar är viktiga och behövs. Samtdigt har värdefulla utbildningar för inte minst fjällanläggningarna, som ordnades i Orsa och Älvdalen förlorat det stöd som möjliggjorde utbildningar för den personal som behövs.

I Dalarna uppger vart femte turistföretag att bristen på lämplig arbetskraft är ett hinder för utvecklingen.

– Det är också viktigt att jobba med förhållandena för de små egenföretagarna, fortsätter Patrik.

– Tydliga och långsiktiga regler behövs, betonar Petrik.

I samband med mötet på Idre Fjäll närvarade också riksdagsmän från centerpartiet och socialdemokraterna, som matades med argumentför att ta med till det fortsatta riksdagsarbetet. Det kan behövas då antalet gästnätter i Dalarna minskat de senaste året, åtminstone i procent i förhållanden till övriga län enligt Unionens siffror. På plussidan finns dock det faktum att Dalarna ligger långt över Sverigesnittet när det gäller antalet turistnätter.

Dalarna är Sveriges fjärde största turistområde med fem miljoner gästnätter förra året. För att besöksnäringen ska fortsätta att växa och skapa arbetstillfällen behövs tydlga regler, marknadsföring, utbildning, infrastruktur med mera, enligt unionen. Det budskapet hoppas de nu att Dalanas riksdagsmän tagit till sig.

Mer läsning

Annons