Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turistråd tar över

/
  • Turistbas. Peter Entian är turistsamordnare i Älvdalens kommun, där nybildade Älvdalens turism föreslås finna lösningen på vem som ska driva de olika turistbyråerna i kommunen.

Annons

Älvdalens turistråd samlar näringen, föreningar och organisationer i en ekonomisk förening, öppen för alla juridiska personer.

- Jag har under våren sammanträffat med en rad olika företagare och privatpersoner över hela kommunen, berättar Peter Entian, som är kommunens turistsamordnare.

De mötena har resulterat i att Peter tagit fram en antal förslag om hur kommunen ska jobba med turistfrågorna.

Förslaget mynnar ut i att ett samarbetsavtal upprättas med Älvdalens turism om driften av turistbyråerna och turistinformationen. Föreningen i sin tur tecknar sedan avtal med aktörer som bedriver verksamheter på uppdrag av föreningen.

0002000007650000037275F,- Ansvarsfrågor mellan kommunen och föreningen ska vara lösta. Likaså ska formerna för en kontinuerlig samverkan mellan kommunen och föreningen vara klarlagda, förklarar Peter Entian.

Den nybildade ekonomiska föreningen Älvdalens Turism består av sju ledamöter med Anders Björklund från Storsätern som ordförande. Övriga medlemmar är Mats Lennström, Älvdalen, Nina Fjätvall, Älvdalen, Fredrik Litzén, Idre, Jocke Johansson, Idre, Barbara Frilund-Ekberg, Grövelsjön och Lena Håkansson, Särna.

Det budgetutrymme som finns för att marknadsföra kommunen och driften av turistbyråerna inklusive kostnaden för Peter Entians tjänst är ungefär tre miljoner kronor inför nästa år.

- Nu är det viktigt att näringen ställer upp och tar sitt ansvar och även är beredda att skjuta till de pengar som behövs så att resultatet kan bli riktigt bra, menar kommunalrådet Herbert Halvarsson.

Oppositionen i Älvdalen är inte överens med kommunalrådet.

- Känslan är att det riskerar att bli en återgång till gamla SIG-stiftelsen och allt elände som det innebar, säger Lisbeth Mörk-Amnelius, som tillsammans med Jan Spånberg företrädde oppositionen i arbetsutskottet och även i kommunstyrelsen.

- Det känns väldigt fel att lämna över ansvaret till en förening vi saknar inflytande i. Det samtidigt som jag saknar en prislapp på vad det ska kosta, säger Lisbeth Mörk-Amnelius.

- Jag ser hellre att den nye turistsamordnaren på egen hand löser turistbyråfrågan på ett bra sätt i varje kommundel.

I kommunstyrelsen räckte inte oppositionen till utan i Älvdalens kommun kommer nu en ny stasning på turismen att ske i ett samarbete med Älvdalens Turism. Det efter fem år med Fliesbergs Outdoor som turistentreprenör.

Mer läsning

Annons