Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikolycka skar av byar

Den smala vägen mellan Lillhärdal och Särna trafikeras av många utländska långtradaren som tar den snabbaste vägen mellan framförallt nord Norge och Oslo.
I halkan som rådde i tisdags kanade en utländsk långtradare av vägen och hamnade upp-och-ner i ett dike. Under det långa bärgningsarbetet var vägen och därmed byarna på nordsidan av bron avskurna från omvärlden.

Annons

Den utländske lastbilen hade inte de bästa däcken för det väglag som rådde och chauffören kunde inte hålla bilen på vägen. Långtradarekipaget, som kom norrifrån, gled av vägen och välte över ett vägräcke ner i diket.

Dagen efter när långtradaren bärgades var hela vägen blockerad under sex timmar.

– Jag vill inte tänka på vad som kunde ha hänt om ett räddningsfordon skulle behöva passera under den tiden, säger Stig Ericsson och påtalar den sårbarhet som råder med bara en smal bro och ingen alternativ väg.

– Vi har ju ett alternativ och det är att använda Nordomsjöns hängbro, men den är ju sönderkörd sedan trafikverket lånade den bron vid ett större arbete på bron i Östomsjön. Så nu är hängbron avstängd för trafik, men hade Trafikverket återställt bron efter skadorna så hade det funnits en möjlighet att lotsa ambulanser och vanlig trafik den vägen, säger Stig, som också är ordförande i stiftelsen Nordomsjöns Bro.

Olav Nesset från Räddningstjänsten i Särna var på plats för att sanera efter mindre utsläpp i samband med olyckan. Han delar oron som Stig har.

– Hade det skett så finns det alternativa, men betydligt längre vägar. Det som hade skett är att bärgningen hade fått avbrytas för att släppa fram räddningsfordon, säger Olav.

– Vi har tidigare framfört problemet till Älvdalens kommun, Region Dalarna och Länsstyrelsen eftersom det är fullt möjligt att använda gång-och cykelbron vid ett akut läge, när den blir åtgärdad, betonar Stig Ericsson.

Själv fick han parkera bilen vid hängbron och promenera hem till bostaden i Nordomsjön.

Mer läsning

Annons