Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tar strid för Siljansöring

/
  • Tar strid. Per Leandersson tar strid mot de stora kraftbolagen som han anser vill köpa sig fria från att rädda Siljansöringen.

Annons

Siljansöringen är långt i från utrotad, under år 2006 fångades cirka 80 vilda Siljansöringar i fiskefällan i Säs enligt Per Leandersson.

- Det räcker för att säkra Siljansöringens framtid som art, men då krävs att fisken får fri passage från Siljan upp till Älvdalen, betonar Per Leandersson.

Vad det hela handlar om är att Fortum som den stora kraftverksägaren ska avstå en del av sin vinst för att bygga de nödvändiga laxtrapporna.

- Fortum tjänar idag cirka 500 miljoner kronor på kraftverken, säger Per Leandersson.

- Vi fiskerättsägare har erbjudits ett förslag värt cirka en miljon kronor, något som motsvarar två tusendelar av deras vinst! Enligt vattenlagen har vi rätt ill fem procent av vattnet, något som motsvarar ett värde av 25 miljoner kronor. Därför har jag svårt att se att vi ska nöja oss med vad de är beredda att erbjuda oss i form av enbart utplanteringar.

Per Leandersson är inte främmande för att driva frågan till domstol.

- Den Siljansöring som snart gått förlorad måste ges en möjlighet till återhämtning. En vild Siljansöring som i framtiden kan bidra till en levande landsbygd går inte att värdera i pengar. Vi måste stå enade och på den stundande fiskestämman rösta för laxtrappor. Det samtidigt som kraftbolagen parallellt med det ska fortsätta med fiskplanteringen. Vattendomen kräver det av bolagen, menar Per Leandersson.

Mer läsning

Annons