Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges smartaste barn?

/

Annons

Tidigt lördagmorgon, åker Fredrik, "Freddan" som han kallas till vardags, Wallin i Älvdalen till Stockholm för att tävla i en kunskapstävling anordnad av TV3. På Elite palace Hotell på St Eriksgatan ska hans kunskaper i olika ämnen sättas på prov då han tävlar mot en massa andra barn i samma ålder, 11 år, från Dalarna och omkringliggande län.

Från början var de 4 000 och Freddan är nu en av 400 som ska delta i andra avdelningen av uttagningarna, som sker på olika håll i landet. Efter dessa uttagningar har 56 barn sållats fram och dessa ska då få delta i det TV-sända programmet "Sveriges smartaste barn" som sänds på söndagkvällar från dn 22 april med final den 17 juni. Då utses den flicka eller pojke som sedan kan kalla sig Sveriges smartaste barn. Vinnaren i tävlingen får pengar i en Utbildningsfond för framtida studier.

Nu hoppas naturligtvis Freddan att han ska gå igenom testen i Stockholm först så att han tar sig in i själva tävlingen som avgörs i sju semifinaler och en final i TV.

Anledningen till att Freddan är med i tävlingen är att hans fröken, Solveig Larsson, lät barnen i klassen svara på det 30-talet frågor som TV3 skickat ut till samtliga skolklasser i Sverige. Freddan och en flicka i samma klass var bäst. Flickan ville inte fortsätta i tävlingen, så Freddan åker med sin mamma Nina till Stockholm.

Hade du tränat något innan?

- Nej, Solveig frågade om vi ville svara på några frågor och jag visste inte riktigt vad det var då, men det gick ju bra. Vi fick frågor om vilket parti Maud Olofsson var partiledare för, vad USAs president heter och så.

Hur förbereder du dig nu inför Stockholmsresan?

- Jag har fått låna några böcker med Solveig Larsson. Böckerna handlar om människokroppen, Europa, en världsatlas och någon till.

Vinner du då?

- Det är klart att jag ska vinna, säger han och skrattar och tillägger:

- Jag hoppas det i alla fall. Men om jag får vara med i TV så skulle det vara roligt även om jag inte vinner hela tävlingen

Mer läsning

Annons