Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparkrav, vakanser och byggboom ska minska Älvdalens underskott

Älvdalens kommun hade en prognos som talade om plusresultat så sent som i våras, men plötsligt handlade det om ett stort underskott som i nuläget pekar mot 4,2 miljoner i underskott efter inledda besparingar.

Annons

Plus blev minus för Älvdalens kommun och sedan i höstas pågår ett stort sparprogram för att få ner underskottet. I nuläget pekar siffrorna mot ett minus på 4,2 miljoner kronor.

– Siffrorna får vi först på kommunfullmäktige på måndag, men det pågår nu ett jobb för att få ner underskottet , säger kommunalrådet Peter Egardt.

De siffror som finns visar att merparten av underskottet faller på extra kostnader för barn- och utbildningsförvaltningen, även om deras obudgeterade kostnader har minskat sedan i somras.

Även integrationsenheten har ett stort minus, färre ensamkommande ger mindre intäkter. Samtidigt ligger kostnadera kvar på ungefär samma nivå. Ett sent varsel för fem i personalen ger också enheten en extra kostnad på 450 000 kronor.

Utöver köpstopp så har en stor del av besparingarna skett genom att inte tillsätta vakanta chefstjänster. En annan besparing har den oönskade bristen på deltidsbrandmän i Idre blivit.

En intäkt som betyder mycket kommer från alla bygglov och då framförallt runt Idre Himmelfjäll. Bygglovsintäkter ligger på 1,1 miljoner över budget.

– Det är viktigt att få ner underskottet så mycket som möjligt, det ska ju återställas inom några år, säger Peter Egardt.

Mer läsning

Annons