Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snön för jul och världscup finns på Idre Fjäll

Idre Fjäll är en snösäker anläggning, som trots det garderat sig med att spara mängder med snö. Den senaste tidens snöväder, men framförallt kyla har gjort att mycket av den snö som behövs för vintern nu redan finns.

Annons

Nu fins snart all den snö som behövs för att bygga banan för världscuptävlingarna i skicross, konstaterar Mattias Franzén, som basar för snöläggningen.

När Idre Fjäll öppnade i mitten av oktober gjorde man det först i landet och då med sparad snö. 250 000 kubikmeter snö fanns redo att lägga ut i skidspår och två pister.

Sedan dess har landslag, klubbar och grupper i alla skiddiscipliner funnits på plats.

Det är ändå de vanliga besökarna som är de viktigaste och nu kommer deras tur, för nu öppnas backe efter backe även för gästerna som inte vill åka slalombanor på isat underlag, eller trängas med världens bästa längdåkare i skidspåren.

– Vi har haft en bra säsongsstart, både för längd och alpint och ser hur försäsongen växer varje år, säger Idre Fjälls VD Tomas Ringsby.

– Summerar vi oktober så handlar det om en ökning med tio procent, men framförallt ser bokningarna inför resten av vintern riktigt bra ut. Det är tydligt att fjällen är attraktiva och många väljer att boka allt tidigare.

Att skapa snö för jul- och nyårshelgerna har Idre Fjäll en tradition av att vara bäst i landet på och för julfirare kunna erbjuda det säkraste snöalternativet. Speciellt år då snön saknats och plusgrader rått på andra orter.

– Snön för jul- och nyår har vi kommit väldigt långt med och vi öppnar nu backar i rask takt. Vad gäller snön för våra jul- och nyårsgäster så ligger vi betydligt bättre till än vad vi brukar så här års, säger Mattias Franzén.

Den tuffaste utmaningen inför den här säsongen var ändå att säkra all den snö som krävs för världscuptävlingarna i skicross i den 13-14 januari. En månad tidigare än vad som tidigare varit fallet och det beroende på OS.

– Det var lite nervöst, men nu är vi god väg med att vara i hamn med det också, säger Mattias.

De två stora hoppen som fanns från i fjol sparades och därmed fanns två rejäla högar att bygga utifrån.

– Vi har också schaktat upp en stor jordhög vid starten så den inte behöver byggas helt från början.

Men det som gör att Mattias nu törs andas ut är de kalla dagar som varit , dagar som gjort att i stort all den snö som behövs nu finns.

– Vi behöver nu ungefär två veckor till med kyla så ska det vara klart. En viktig del är att vi nu också har erfarenhet och lägger snön där den ska vara från början. Björn Olsson som sköter banbyggandet behöver inte flytta snön, förklarar Mattias, om det stora banbygget som redan är igång på Idre Fjäll.

Till helgen som kommer är det dags för stora längdtävlingar på Idre Fjäll med hela Sverigeeliten utom världscupåkarna på plats.

– Det blir faktiskt stora tävlingar både den här helgen och nästa helg, säger Mattias.

För Idre Fjäll är både en arena för fjällgäster och och stora skidevenemang. Snön, den har funnits sedan mitten av oktober.

Mer läsning

Annons