Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolchef kritisk till stängning, vem tänker på barnen i Trängslet?

Älvdalens kommun startade ifjol en F-9 skola för 160 flyktingbarn i Trängslet. Ett år senare ska flyktingboendet i Trängslet stängas och alla barn får lämna den skola de trivs i.

Annons

– Titta, vi har fått igen vårt prov i svenska och jag hade 52 rätt av 52!

Sedra strålar av glädje när hon springer på skolchef Lars Lisspers i korridoren i den unika skolan i Trängslet.

– Jag ska bli doktor, säger Sedra säkert och Sara, hennes syster vill det samma. Sara, Sedna och Isra är trillingar. Tjejerna kom till Sverige och Trängslet för ett år sedan .

Men inom kort ska de lämna Trängslet.

– Trängslet är inte så roligt och inte så bra, men skolan vill vi ta med oss. Den är jättebra, säger tjejerna och hela klassen hotar att flytta in i språkstödjaren Kifs lägenhet i Älvdalen.

– Kif är jättesnäll och helt suverän, säger de tre och får medhåll av resten av den grupp som sitter kvar i klassrummet fast skolan redan slutat.

Gruppen är splittrad av var de ska ta vägen. Flera vill stanna i Älvdalen, andra vill till Mora, men gemensamt är att ingen vet något. Bara att de måste flytta inom kort. Tryggheten i gruppen av barn från olika länder och olika kulturer strålar om barnen.

– Tre av barnen i klassen har fått besked att de ska på intervju och då få chansen att få kommunplacering, säger Ayman från Jemen.

Elever som trivs i skolan i Trängslet tillsammans med skolchef Lars Lisspers och språkstödjaren Kif. Bakre raden: Ayman, Lars och Kif. Mellersta raden: Sara, Isra, Sedra, Mohamed, Ashwak och i främre raden: Alaa och Yusra.

Ett år i Trängslet hade kunnat bli förödande för de unga barnen om det inte varit för skolan. Den har gett dem meningsfulla dagar och kunskaper som imponerar, men nu står de åter inför en flytt till något okänt.

Lars Lisspers är skolchefen, som tillsammans med sin personal startade en skola för 160 elever med en månads planering. Fixade personal, även om skolinspektionens krav inte nåddes fullt ut, och material till den improviserade skolstarten strax före jullovet i fjol.

– Jag är stolt över vad min personal och Älvdalens kommun presterat, men väldigt beklämd över vad som nu sker, säger Lars Lisspers.

– Det känns tråkigt att få stänga en fungerande skola mitt i ett läsår.

– Jag anser att Sverige inte följer barnkonventionen när man rycker upp de här barnen mitt under ett läsår. För deras skull hade det varit värdefullt om de fått gå ut läsåret här i Trängslet. Det känns tokigt att stänga nu mitt i läsåret, menar Lars.

– Sverige ratificerade barnkonventionen 1990, den är ännu inte lag, men vi borde ändå följa den. Då ska man ta hänsyn till barn och staten ska nyttja sina resurser till det yttersta, säger Lars.

Språkstödjaren Kif tillsammans med Ayman, Mohammed, Isra, Yusra, Ashwak, Sara och Sedra.

Det är försvarsmakten som upplåtit Trängslet till Migrationsverket, men nu behövs boendeanläggningen för övande trupp.

– Vi har haft ett väldigt bra samarbete med både Försvarsmakten och Migrationsverket, men jag känner ändå att barnen kommer i kläm.

Genom att det inte placeras nya flyktingar i Trängslet längre, minskar också antalet elever.

– När vi startade var vi 160 barn, idag är det 100 kvar. De som försvunnit har fått kommunplaceringar och flyttat härifrån utan att ersättas. Ett tjugotal av barnen har också flyttats ner till högstadiet i Älvdalen.

Om två månader är det jullov och då stängs också skolan i Trängslet. 15 anställda får söka sig andra jobb, samtidigt som 100 barn flyttas till nya orter.

– Vi hoppas att flera av familjerna blir kvar i kommunen och nu pågår en inventering av vad kommunen och privata fastighetsägare har för tomma lägenheter. När det gäller personalen har de visat upp sig och min förhoppning är att de kan söka andra jobb i kommunen, för det handlar om riktigt bra personal.

Skolan i Trängslet var inte självklart och det bollades olika alternativ för att lösa barnaens skolgång. Den lösning som kommunen valde var att starta skolan i Trängslet, något som blev riktigt bra.

Mer läsning