Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Skolan behövs för älvdalskan"

/

Annons

Monica Persson, 74 år, är född i Månsta i Älvdalen, men bor sedan länge i Älvdalens Kyrkby där hon arbetat som mellanstadielärare i 40 år. I dag är hon pensionär och ägnar sig mycket åt barnbarnen som bor nära henne. Hon har alltid talat älvdalska med de flesta i sin närhet, och hon dalskar alltid med barnbarnen, men som dock svenskar tillbaka. Hon är medlem i föreningen Ulum dalska och hon drar sitt strå till stacken när det gäller att behålla älvdalskan som ett levande språk.

- Jag talar bara älvdalska till barnbarnen till exempel, och de har faktiskt talat älvdalska med mig när de var mindre, men idag har svenskan tagit över, även om de förstår allt, säger Monica.

- Älvdalskan är en del av vår tradition och vår historia och bör absolut bevaras, säger Monica. Jag har tagit till vana att använda älvdalskan i de flesta sammanhang, och försöker uppmuntra många att prata det, även de som inte riktigt vågar dalska, fast de nog skulle vilja.

- Frågan är om inte barnen borde få lära sig älvdalska i skolan. Nu för tiden har ungdomarna så mycket omkring sig på fritiden, så skolan vore nog den bästa miljön för att lära sig språket.

- Dessutom kommer det då alla till del, även de som inte får det naturligt hemifrån, men som skulle vilja lära sig, säger Monica.

Mer läsning

Annons