Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sju miljoner till Älvdalsprojekt för att rädda älvdalska språket: "Jag fick gåshud och sprang runt av glädje"

Allmänna arvsfonden beslutade på torsdagen att bevilja drygt sju miljoner kronor till ett treårigt projekt som ska göra att älvdalskan kan revitaliseras och räddas från utdöende.

Annons
Här är några av de lyckliga älvdalingarna som just fått veta att de får sju miljoner från Arvsfonden för att rädda älvdalskan. Från vänster, kommunalrådet Peter Egardt, Ing-Marie Bergman, Lena Eriksson, Frida Martinsson, Gabriel Soors, Lid Gustav Olsson, Emil Martinsson (uppe i trädet) och Ulla Schytt.  Foto: Björn Rehnström

Pengarna ska bland mycket annat användas till att producera läroböcker, appar, dataspel, och undervisningsmaterial på älvdalska och utbilda lärare.

Allt i samarbete mellan kommunen, föreningen Ulum Dalska och föreningen Rivervalley Creation, som barn och ungdomar får utveckla sina datorkunskaper genom.

Torsdagen var glädjeskuttens, tårarnas (av lättnad och glädje) och kramarnas dag för alla som kämpat sedan i höstas för att formulera och skriva, skriva om och samverka för att göra ansökan till Arvsfonden färdig.

Jag fick gåshud och sprang runt av glädje när jag fick beskedet.
Frida Martinsson, 12 år, är en av de som suttit med i referensgruppen och kommer att fortsätta att vara involverad i det stora projekt som Arvsfonden nu gett över sju miljoner kronor till.  – Det är spännande. Det är väldigt roligt om språket får finnas kvar, säger hon. Foto: Björn Rehnström

Ing-Marie Bergman har jobbat mycket intensivt med detta projekt, uppbackad av både kommunledning, föreningen Ulum Dalska och en referensgrupp med ungdomar.

Och på torsdagen kom glädjebeskedet som förhoppningsvis kommer att göra den hotade framtiden för det unika älvdalska språket betydligt ljusare, trots att kommunens ansträngda ekonomi inte medger att en krona avsätts till älvdalskan.

I stället går Allmänna Arvsfonden nu alltså in med över 7 miljoner kronor.

Kommunalrådet Peter Egardt strålade i kapp med solen, när beskedet om arvsfondspengarna kom på torsdagen. Foto: Björn Rehnström

– Nu har vi chansen att förverkliga den handlingsplan som kommunstyrelsen fattat beslut om för älvdalskans del, berättade kommunalrådet Peter Egardt (S), som fortsätter:

– Nu kan vi få fram undervisningsmaterial till alla stadier i förskolan och grundskolan och ge alla barn i Älvdalen chansen att lära sig älvdalska om de vill.

Historiskt, menar Ing-Marie Bergman, som är den som arbetat mest med det praktiska runt den mycket komplicerade ansökan till Arvsfonden.

– Jag fick gåshud och sprang runt av glädje när jag fick beskedet, berättar Ing-Marie Bergman.

– Jag satt ned, som tur var, när jag fick beskedet. Det säger Ulla Schütt, som för två år sedan började titta på om det var möjligt att få medel från Arvsfonden för att göra en storsatsning på älvdalska språket och nu fått se sin dröm gå i uppfyllelse.

– Det är otroligt roligt att Arvsfonden tar oss på allvar och ger oss de här pengarna. Det säger Emil Eriksson, Ulum Dalskas 24-årige ordförande.

– Nu kan vi fokusera på barn och ungdomar. Jätteroligt.

Reporter: Björn Rehnström

Mer läsning

Annons