Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sapmi Lodge tar form, samisk prägel på Himmelfjäll

Idre Himmelfjäll kommer att ha samisk prägel och anläggningens nya centrum som möter besökaren blir Sapmi Lodge. En byggnad som ska fungera både som en viktig del av Himmelfjälls verksamhet, liksom en byggnad som visar på samernas kultur. Men också blir ett centrum för samiska aktiviteter med flera olika entreprenörer knuta till Sapmi Lodge.

Annons

Sápmi handlar både om landet Sápmi och folket samerna. Nu kommer det begreppet bli en bärande del av det framväxande Idre Himmelfjäll.

– Planen är nu att Sapmi Lodge ska bli en ikonisk byggnad med reception för Idre Himmelfjäll, men också en byggnad där samernas kultur kommer att möta besökaren, förklarar Anneli Jonsson, som är projektledare för Sapmi Lodge.

– Vi har nu de resurser som behövs för att gå vidare och upphandla den kunskap som krävs för att kunna forma byggnaden och ta fram förslag på hur den ska inredas. Det handlar om stora kostnader, men nu är vi så långt på väg så nu kan vi upphandla de tjänsterna, säger Torbjörn Wallin, som är ordförande för Idre Himmelfjäll och ingår i styrelsen för den blivande Sapmi Lodge.

Anders Björklund, tidigare stadsarkitekt i Orsa, finns också med och jobbar med projektet.

– Det här blir en värdefull året runt anläggning. Det gäller att skapa en byggnad som blir en välkomnande mötesplats och en levande del av verksamheten, säger Anders med erfarenheter från Rovdjurscentrum i Orsa Grönklitt.

Sapmi Lodge planeras, Anders Björklund, Anneli Jonsson och Torbjörn Wallin.

I Idre finns Sveriges sydligaste sameby. Förhoppningen är att Sapmi Lodge ska kunna ge arbete och inkomster åt unga renskötare.

–Sanningen är den att rennäringen inte räcker för att ge fullt arbete åt alla våra ungdomar. Det här kan därför bli ett bra alternativ och komplement till renskötseln, så våra ungdomar kan bo kvar i kommunen och behålla sin kultur, hoppas Anneli.

Med Sveriges sydligaste mötespunkt för samekulturen, så är förhoppningen att olika entreprenörer ska kunna både sälja produkter och erbjuda en rad olika aktiviteter, samtidigt som den samiska kulturen får en egen plats.

– Givetvis kommer det också att finnas en restaurang och en butik med samisk mat och samiska produkter, säger Anneli.

Bakom den optimism som spirar för det samiska projektet finns det intresse som både näringslivsministern och landshövdingen visat.

– Vi har känt ett väldigt stort stöd och det gäller även olika finansiärer. Står alla för vad de lovat, då kommer vi att inviga Sapmi Lodge samtidigt som vi öppnar anläggningen til julen 2019, säger Torbjörn Wallin.

Om en vecka, den 23 november, bjuder Himmelfjäll in till informationsmöte i Idre då hela Himmelfjällsprojektet ska presenteras. En av de frågor som det då kommer att informeras om är den planerade snöproduktionsverksamheten. Den kräver vatten och förhoppningen är att den ska kunna pumpas från Idresjön.

Mer läsning

Annons