Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt avfallstaxa i Älvdalen

Älvdalen sänker avfallstaxan med tio procent, det efter att den gemensamma upphandlingen sänkt kostnaderna för kommunens bolag.

Annons

Kent Eriksson, ordförande i Älvdalens vatten.

Kommunfullmäktige i Älvdalen antog den nya va-taxan, om än med viss tveksamhet. En sänkning med tio procent väntar nu kommunens delägare. Det efter sju år med den högre taxan.

– Det hör inte till vanligheterna att en kommun kan sänka en taxa, säger Kent Eriksson, som är både politiker och ordförande i det kommunalägda bolaget Älvdalens vatten och avfall.

– Det här är resultatet av den upphandling som Nodava genomförde och när det nu blev ett större underlag vid den gemensamma upphandlingen så blev resultatate en lägre kostnad för Älvdalen, säger Kent Eriksson.

Därför föreslogs en sänkning med tio procent, trots synpunkter om att det kanske skulle vara klokt att behålla den högre taxan för att säkra framtiden.

– Svaret på det är att bolaget har en skyldighet att sänka taxan om verksamheten går med överskott, förklarade Jan Spånberg, vice ordförande i Älvdalens vatten.

– Bolaget får inte gå med överskott och finns det inte ett uttalat behov för vad pengarna ska nyttjas till, så måste taxan sänkas, säger Kent.

Därför sänks nu grundavgiften från 1441 kronor till 1300 kronor, samtidigt sänks också hämtningsavgiftern med mellan åtta och 14 procent. Höjning blir det för en del tjänster som tvätt av kärl och felsorteringsavgifter.

– Det är glädjande att vi kan sänka en taxa när andra oftas tvingas att höja avgifterna. För vår del är det den gemensamma upphandlingen som gynnar Älvdalen, medan det inte blir någon sänkning för Mora och Orsa, säger Kent Eriksson.

I kommunen har även återvinningscentralerna fått en timmes längre öppethållande.

– Där har vi också invetsterat i en ny ÅVC i Älvdalen och rustat den i Särna, medan vi är hyresgäster i Idre, säger Jan Spånberg.

Mer läsning

Annons