Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska länsstyrelsen satsa på att göra Fulufjällets nationalpark mer lättillgänglig

Länsstyrelsen satsar stort på Fulufjällets nationalpark i Älvdalens kommun. Myndigheten ska anlägga en ny parkering och rusta upp leder ytterligare kring vattenfallet Njupeskär, som finns i nationalparken.
Dessutom ska länsstyrelsen skapa flera så kallade "Gröna jobb".

Annons

Länsstyrelsen satsar stort på Fulufjällets nationalpark i Älvdalens kommun. Myndigheten ska anlägga en ny parkering och rusta upp leder ytterligare kring vattenfallet Njupeskär, som finns i nationalparken.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Här är de bästa utsiktsplatserna i Dalarna – och ett flertal mäktiga vyer i närbelägna län

Sarkofagdraget i mål – dags igen 2056: "Älvdalsborna slöt upp"

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

SÅ KÖPER DU PLUS

Naturvårdsverket har presenterat fördelningen av resurser för att skydda värdefull natur och göra den mer tillgänglig. För Dalarnas del kommer länsstyrelsen att satsa mycket på Fulufjällets nationalpark i Älvdalens kommun.

I ett pressmeddelande skriver länsstyrelsen Dalarna att det är ett omfattande jobb i hela landet att skydda och genomföra åtgärder för värdefull natur.

"Stora delar av anslagen går till naturum, friluftsliv, grön infrastruktur, statliga ledsystemet i fjällen, åtgärder för hotade arter, skötsel av nationalparker och naturreservat och att ersätta markägare vid nya naturreservat. Naturvårdsverket fördelar nu stora delar av medlen till de 21 länsstyrelser i Sverige som ansvarar för arbetet med våra skyddade områden", skriver länsstyrelsen Dalarna.

- I Dalarnas län satsar vi på att tillgängliggöra och informera om våra vackra skyddade områden. Vi satsar stort på Fulufjällets nationalpark där vi ska anlägga en ny parkering och ytterligare rusta upp leder kring Njupeskär, vårt höga och vilda vattenfall, säger Björn Forsberg, chef för naturvårdsenheten på länsstyrelsen Dalarna, i pressmeddelandet.

I Naturvårdsverkets satsningar finns även insatser för att skapa flera så kallade "Gröna jobb". Länsstyrelsen förklarar begreppet: "Syftet är att hitta enklare vägar till jobb för nyanlända och personer som stått utanför arbetsmarknaden under en längre tid. Det handlar om jobb som ger människor sammanhang, kunskap och självförtroende samtidigt som naturvårdsåtgärder blir utförda".

- Vi kommer att anställa en samordnare till Gröna jobb som får i uppdrag att koordinera de åtgärder som behöver genomföras i våra skyddade områden. Sedan är det Skogsstyrelsens arbetslag som utför arbetet. Det är bra för våra naturvärden och känns inspirerande att få vara en del i att skapa meningsfulla arbetsuppgifter, säger Björn Forsberg.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning

Annons