Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rennöje på fjällbingo

/
  • Utrop. Utan mothugg får kommunalrådet Herbert Halvarsson hålla låda i flera timmar, som bingoutropare på fjällbingo i Idre.  Foto: Nisse Schmidt
  • Fjällbingo. Med Nipfjället som fond spelas det sommarbingo i Idre.  Foto: Nisse Schmidt
  • Bingo. Kontrollanten Tomas Lagerlöf får bråttom när någon tutar för bingo. I bakgrunden Städjan.  Foto: Nisse Schmidt
  • Renbingo. Kobingo har många hört talas om, men när Idre bygdegårdsförening arrangerade sin traditionella fjällbingo passade de här renarna på att hälsa på.  Foto: Nisse Schmidt

Annons

Fjällbingon på Nipfjället spelas två söndagseftermiddagar i juli varje sommar. När årets andra bingo spelades, konkurrerade det med en stor gårdsauktion nere i Idre by. Trots det samlades omkring 300 bingospelare och tre förvånade renar som passerade mellan bilarna med bingospelare. En passage som säkert fick många att kryssa fel på ett eller annat nummer.

Bakom Fjällbingon står bygdegårdsföreningen i Idre som satte mikrofonvana kommunalrådet Myr Herbert Halvarsson som utropare. En chans att för Herbert att få tala till punkt, utan krav på votering eller återremiss, även om det säkert fanns spelare som inte uppskattade de siffror som lästes upp.

Nipfjällsparkeringen ligger precis i kanten av fjällskogen och genom parkeringen fortsätter Sveriges högst belägna väg upp till över 1000 meter över havet och sommarparkeringen. En väg som passeras av många turister.

- En holländsk bilist utryckte sin förvåning över bingospelandet här, berättar Sickan Holmgren, en av de många frivilliga funktionärerna.

Just den höga höjden och den storslagna utsikten är bidragande orsaker till att traditionen med Fjällbingo nu närmar sig 20-års jubileet. I år med tre ståtliga renar på besök.

Mer läsning

Annons