Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddningstjänsten hade storövning med levande offer: "Intressant"

När brandmännen ska träna inför stora olyckor är det bra att jobba med riktiga människor för att få det verklighetstroget. Detta gjorde man i Älvdalen där ungdomar ställde upp som statister.

Annons

I måndags kväll hade Räddningstjänsten med hjälp av River Valley Racing samlat ihop 16 frivilliga ungdomar med oömma kläder och ett glatt humör. Tanken var att dessa ungdomar skulle agera statister till en storövning arrangerad av Älvdalens räddningstjänst.

Här är ungdomarna inne på brandstationen. Några av de som deltog var Joel Åsberg, Ville Johansson, Joel Karlsson, Oscar Wallin, Hugo Gulliks, Martin Järheim, My Wallin, Isak Halin, Moa Henriksson, Sandra Olsson, Veronica Engström, Amanda Blomkvist, Tova Svensson, Julia Blomkvist  och Adde Blomkvist.

Ungdomarna fick bland annat sitta i bilar och spela livlösa människor som nyligen har varit med om en trafikolycka. Några fick till och med låtsasblod i ansiktet så att det skulle kännas verkligt för de som övade.

My Wallin fick agera medvetslös.

My Wallin, 16, är från Älvdalen och hon studerar vård- och omsorgsprogrammet på Mora gymnasium. Hon är en av de ungdomar som deltog vid övningen.

– Min mamma är brandman och hon kom och frågade om jag kunde ställa upp. Det var intressant och spännande att veta mer om hur Räddningstjänsten gör när det händer på riktigt, säger My Wallin.

Övningen ägde rum vid brandstationen i Älvdalen.

När de var på plats på fick ungdomarna bland annat se när de sprängde en airbag i en bil bredvid brandstationen där övningen ägde rum.

– Sen fick vi sitta i bilarna så de fick träna på att plocka ut oss men det var svårt att sitta helt still och va tyst, berättar My.

My Wallin och Tova Svensson var två av de som fick låtsasblod i ansiktet.

Hon är nöjd med övningen och tyckte att räddningspersonalen gjorde sitt jobb.

– Det gick snabbt och smidigt med mig i alla fall, men jag satt i förardörren så det var inte så konstigt. Jag känner i alla fall att man kan kan lita på Räddningstjänsten i Älvdalen.

Tova Svensson blev buren på bår.

Det är den ordinarie personalen som har storövning ibland. Då vill de ha så många statister som möjligt så de kan utvecklas och träna på situationer som liknar riktigt stora olyckor.

På plats var Älvdalsprofilen och bilfantasten Micke Persson som jobbar med bilbärgning och driver firman Carstyle. Den här gången fick han agera fotograf.

– Vi i River Valley Racing bestämde oss för att lotta ut två River Valley Racing-tröjor till två av de ungdomar som deltog i övningen, berättar Micke Persson, ordförande i River Valley Racing.

Utlottningen skedde under tisdagen.

Mer läsning

Annons