Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plats för fler på Solängsgården i Idre

Solängsgårdens trygghetsboende i Idre har lediga lägenheter. Det vill kommunen visa och bjöd in till ett öppet hus med förhopningen att locka fler att flytta till ett tryggt boende för äldre.

Annons

Solängsgården handlar om ett trygghetsboende med 19 lägenheter.

Det bjöds på Öppet hus på Solängsgården för att visa de lediga lägenheter med trygghetsboenden som finns att erbjuda. På bilden är det Harry och Inga Olsson som tar en svängom.

Medan det i stort sett är fullt i de boenden som finns i Särna och Älvdalen så är det just nu gott om plats i Idre.

– Kanske är det så enkelt som att vår duktiga hemtjänstpersonal gjort att väldigt många väljer att bo kvar lite längre i hemmen, säger Elisabeth Fransson, som är chef för vård- och omsorgsförvaltningen.

– Vi har 19 lägenheter avsedda för trygghetsboende och av dem står för närvarande tolv tomma. Det perfekta är om det bara är någon enstaka ledig lägenhet. Samtidigt har vi helt fullt på den demensavdelning som också finns här på Solängsgården, förklarar Elisabeth.

Öppet hus på Solängsgården i Idre.

För att visa upp Solängsgården för framförallt äldre idrebor hölls det öppet hus där i slutet av förra veckan, med fika och musik. Men framförallt med en möjlighet för intresserade att få uppleva fördelarna med Solängsgårdens boende.

– Vi har personal här från olika delar av förvaltningen, men framförallt från olika föreningar. Tillsammans vill vi visa vad vi kan erbjuda och svara på frågor, berättar Elisabeth.

En av de frågor som många hade med sig handlade om hyreskostnader och möjlighet till bostadsbidrag.

– För det första går det inte att ge ett generellt svar. Det handlar alltid om individuella bedömningar. Kostnaden för hemtjänsthjälp beror på den sökandes inkomst medan olika tillgångar påverkar möjligheten till bostadsbidrag, förklarar Anders Lagerberg, som fanns på plats och kunde svara på frågor om avgifter och kostnader.

– Många av de äldre bor idag i ett boende som de äger och som i många fall är betalt. Det innebär att deras kostnad för boendet är låg. Här på Solängsgården får de betala hyra och har de tillgångar eller om de äger en fastighet blir det svårt att få rätt till bostadsbidrag, förklarar Anders.

För många är det ett stort steg att sälja eller lämna ifrån sig sin bostad för att flytta till ett trygghetsboende med tillgång till hemtjänst. För den som då också har en tillgång kan hyran komma att bli hög.

Öppet hus på Solängsgården med lokal personal, tjänstemän, politiker och företrädare för intresse organisationer.

– Vi finns till hands för att hjälpa till att svara på frågor om avgifter och möjligheter till bidrag. När det gäller avgifter för hemtjänst är det så att de flesta inte har de inkomster som gör att de behöver betala någon avgift alls eller bara en lägre avgift. De som kan få betala maxtaxan som är 1900 kronor i månaden är främst de yngre pensionärerna som har en högre pension.

– Solängsgården är ett bra boende och det är det vi vill visa upp, säger Catrin Högqvist Bandefur, som är arbetsledare på Solängsgården och en av många som passade att finnas til hands när Solängsgården bjöd in till lägenhetsvisning.

Mer läsning

Annons