Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyårsläsning för Egardt

Älvdalens kommun, liksom Malung-Sälen och Vansbro, är tre kommuner i Dalarna, som finns med bland landets 23 kommuner som pekas ut som kommuner med extra stora utmaningar. Det i landsbyggdskommitténs utredning.

Annons

På onsdagen presenterades landsbyggdskommitténs utredning och där nämns 23 kommuner i landet som täcker en tredjedel av landets yta, men bara har 1,5 procent av befolkningen. Både Älvdalen och Malung-Sälen rankas som två av tolv kommuner i kategorin "Mycket gles" vad gäller yta och invånare, medan Vansbro rankas som gles.

Anders Jernberg och Peter Egardt vid invigningen av en liten hängbro vid övre Fjätfallen. Enbro som skapats och förverkligades av lokala människor oc h företag.

Älvdalens kommunalråd Peter Egardt tog emot utredningen och dess förslag med optimistiska förväntningar.

– Jag har inte läst den ännu, men det viktigaste att är den här utredningen nu inte blir en hyllvärmare utan omsätts i praktiska och kloka förslag.

Det kan Peter hoppas på, då den på flera områden öppnar för tydliga förbättringar för en kommun som Älvdalen.

– Det ska vara attraktivt att bo och verka även i en landsbyggdskommun.

– Det jag hoppas finna i utredningen är förslag som ger oss bättre möjligheter än dagens kommunala utjämningsstöd. Vattenkraften är något som vi delar med oss utav utan att den ger oss mer än en handfull arbetstillfällen tillbaka. Där finns det möjligheter men det finns också andra möjligheter i utredningen.

– Mycket handlar om ekonomi, vi är en kommun med få invånare och stora avstånd. Kostnaderna för att klara de krav vi har på oss blir betydligt högre än i tätorter.

– Sedan vill jag se ett krav på att bankerna ska finnas på plats med kontanthantering och att det finns riskkapital för de satsningar som företagare vill göra. Utbildningen för turistnäringens behov måste säkras och för vår del måste skolverket förstå värdet av det KY-utbildningar för naturturism som vi har i Älvdalen.

– Vägar, järnvägar, polis och statlig verksamhet måste också få finnas liksom stimulans för näringslivet med sänkta arbetsgivaravgifter och befrielse från att betala studielån för de som bor i de här kommunerna.

De flesta av de här punkterna finns med i utredningens förslag och utan tvekan kommer det att gynna en kommun som Älvdalen

– Just därför är det viktigt att den nu blir handling och inte bara ord. Ska hela Sverige leva så måste riksdagen ta ett ansvar och ge kommuner som vår enmöjlighet att överleva. Det går att göra hur mycket som helst om man verkligen vill att hela Sverige ska leva, säger Peter Egardt innan han hunnit läsa mer än rubrikerna i utredningen.

– Den blir riktigt intressant att läsa.

Mer läsning

Annons