Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya turer för Fjällportalen - ska rivas när kommunen inte vill ta ansvar

Fjällportalen i Särna står kvar, men kommer inte att stå där i framtiden, trots att Trafikverket gett kommunen en möjlighet att ta över ansvaret för Fjällporten.

Annons

Fjällportalen ska nu rivas, kommunen vill inte ta över ansvaret och låta portalen stå kvar.

Trafikverket öppnade under hösten en möjlighet att låta den stora Fjällporten få stå kvar, det om Älvdalens kommun tog över ansvaret för portalen. Kommunen skulle då ansvara för att trät i den är friskt och att portalen står säkert. Likaså att is inte riskerar att falla ner från porten på trafikanter.

Majoriteten i Kommunstyrelsen ansåg att det saknades både pengar och förutsättningar för att infria de kraven. Istället kommer Trafikverket att i samförstånd med Särna camping att flytta in portalen på marken intill och även bidra med pengar så att den kommer på plats.

Det var inget enigt beslut och Mari Rustad och Anette Eriksson ville att kommunen skulle ta över portalen, om det visade sg att den blev godkänd vid en besiktning.

Även opositionen var inne på att ge portalen en chans i kommunal regi.

– För egen del så tycker jag att vi borde ha haft ett möte med särnaborna om portalens framtid. Det är ändå de som en gång rest den, säger Kjell Tenn, som reserverade sig mot beslutet.

– Jag saknade också ett bättre underlag. Det fanns bara grova uppskattningar och ingen som visste något, dit hörde tillexempel resonemanget om försäkringsfrågan. Innan vi tog beslut borde vi ha lyssnat mer på särnaborna, betonar Kjell.

Nu blev majoritetens beslut att kommunen tackar nej till att ta över portalen och ansvaret för den. Istället får Trafikverket lyfta in den på campingen och så får Trafikverket hjälpa till med att den kommer på plats där.

Mer läsning

Annons