Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ljusnar det för vägen till Mörkret

De boende i fjällbyarna runt Fulufjället har i flera år efterlyst instaser för vägen som går från Särna till Mörkret och vidare mot Gördalen. Nu bönhörs de av Trafikverket som satsar närmare tio miljoner kronor på ett omfattande arbete.

Annons

Vägarbetet på Gördalsvägen i kamp mot vintern.

Vägen till Fulufjällets nationalpark har varit rejält dålig under sommaren. Det har drabbat besökare men framförallt de boende i Mörkret, Tjärnvallen och hela vägen runt fjället till Gördalen.

Efter sommaren händer dock äntligen något med vägen. Trafikverket har inlett en omfattande upprustning av väg 1056 som går från riksväg 70 norr om Särna mot Mörkret och väg 1067 som går från Mörkret upp till Fulufjällets nationalpark. I nuläget görs dock inget åt sträckan från Mörkret runt Fulufjället till Gördalen.

– Vi gör vad vi kan genom att plocka sten och fräst in makadam, så vägen blir starkare rent bärighetsmässigt, förklarar Tommy Nilsson på Trafikverket.

Det är PEAB som fått uppdraget att för närmare tio miljoner kronor åtgärda väg 1056 till Mörkret och 1067 till Fulufjället.

– Ett av problemen med väg 1056 är att den passerar flera myrområden som påverkar vägen. Nu har vi förstärkt så gott det går, förklarar Tommy Nilsson.

Just nu är vägen uppfräts och allt annat än trevlig att köra på.

– Vi inleder beläggningsarbetet i nästa vecka så just nu hoppas vi på en fortsatt fin höst, säger Tommy.

Parallellt med att vägen till Mörkret får ny beläggning så kommer också den mycket smala och besvärliga vägbiten mellan bron från Östomsjön, upp till anslutningen av riksväg 70 i Särna att lappas och få ny beläggning. En välkommen instas, men där krävs också en rejäl förändring av hela vägen som bör en ökad trafik av tunga fordon. Inte minst då norska långtradare och svenska timmerbilar.

– Under hösten kommer vi också att göra i ordning riksväg 70 från avfarten mot Trängslet och 3,5 kilometer norrut. Likaså kommer vi att åtgärda sträckan Garsås-Fu mellan Mora och Rättvik.

Mer läsning

Annons