Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrmän åtalas för jaktbrott

/

Två norska bröder, från Oslotrakten, togs på bar gärning vid ripjakt i Drevfjällen i norra Dalarna. De två hävdade att de bara ville träna jakt, men de båda åtalas nu för jaktbrott och smugglingsbrott.

Annons

Det var sensomaren 2013 som de två uppmärksammades på Drevfjället av medlemmar i det jaktlag som arrenderar den aktuella marken. De uppger i förhör att de sett två män och även noterat att skott avlossats samt att ett antal ripor därmed kom flygande.

De två norrmännen hävdade att de befann sig på den svenska sidan av gränsen av misstag, trots att gränsen är tydligt utmärkt. När de uppmräksammades av de svenska jägarna var de flera hundra meter in på den svenska sidan. De saknade även jakträtt på den norska sidan av gränsen.

Senare visade det sig att den ursäkten inte riktigt höll då duons bilar var parkerade vid ett stugområde i Gördalen.

Istället hävdar duon att de befann sig på fjället för att träna inför den stundande ripjakten i Norge.

Att gå med vapen och utrustning och stöta upp ripor är bra träning, menade männen som förklaring till att de befann sig i området med vapen och amunition samt GPS. Skottet som avlossats sköts vid sidan om ripan.

Oavsett om det var träning eller tjuvjakt, så riskerar de två bröderna att fällas för smuggling av jaktvapen och för den del av jaktbrottet som de gjorde när de befann sig på andras jaktmark utan tillstånd. Jaktvapen ska tulldeklareras vid införsel till Sverige.

Polis, som tillkallats, beslagtog vapen och männens GPS.

Båda männen förnekar jaktbrott och menar att det handlar om ett missförstånd och de vill ha tillbaka sina vapen.

Mer läsning

Annons