Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nationalparksplaner oroar

/
  • Regler. Det första en besökare möter vid infarten mot Idre efter länsgränsen är skyltar om naturreservat och förbudsskyltar. Den myr som på härjedalssidan är en vanlig myr blir på dalasidan plötsligt ett naturreservat.
  • Blivande nationalpark. Den stora vildmarken norr om sjön Grundagen föreslås få status som nationalpark.

Annons

- Vi hoppas verkligen att det inte kommer att innebära ytterligare inskränkningar i våra möjligheter att leva och bo här, säger kommunalrådet, Herbert Halvarsson.

Nationalparker är generellt välkomna, men i Älvdalens kommun upplever många att det redan är mer än tillräckligt med restriktioner och ingrepp i främst kommunens norra del.

19 kvadratmil naturreservat och nationalparker är ett välkommet tillskott när det gäller att skydda och värna känsliga miljöer. Men i Särna och Idre upplever många att det räcker nu. När Fulufjället blev nationalpark satsade Naturvårdsverket 100 miljoner kronor. Satsaningar som endast skapat en handfull nya arbetstillfällen, då med krav på att de som vill jobba också måste vara medlemmar i den av länsstyrelsen uppskattade Pan Park-organisationen. Däremot har den nya nationalparken retat upp många av de boende i området som fått sina fritidsintressen hindrade och som upplever att storstadsmyndigheten Naturvårdsverket är en koloss som rätt och slätt kör över de boende.

- Visst har vi ökat antalet besökare i området sedan nationalparken bildades, men det har inte återspeglats i någon större uppgång vad gäller arbetstillfällen, säger kommunalrådet, Herbert Halvarsson.

Nu avser Naturvårdsverket att ta nästa steg mot att förvandla hela norra Älvdalen till ett reservat. Det är Rogen-Juttulslätts naturreservat som nu ska bli nationalpark.

- Än har vi inte sett några skötselföreskrifter, men vi är oroliga för att det ska bli nya restriktioner, säger Herbert Halvarsson.

Älvdalens kommun fick nyligen ett tungt nej från regeringen på planerna för Tre Toppar. Ett exempel där naturskydd väger tyngre än arbetstillfällen.

Naturvårdsverket är vid bildande av nationalparker snabb med att införa nya restriktioner, ibland helt i strid med svensk lag. När Fulufjället blev nationalpark infördes ett flygförbud som helt saknade lagligt stöd och som Naturvårdsverket även tvingades ta bort.

I samband med invigningen av Storsäterns skola kommer kommunen och länsstyrelsen att informera om förslaget till att göra Rogen-Juttulslätt till nationalpark.

Mer läsning

Annons