Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motorintresset lyfts politiskt: "Att åka EPA har alltid varit förenat med något slags klassförakt"

Att få upp unga motorintresserades frågor på den politiska dagordningen – det är målet när SSU nu gör gemensam sak med motorföreningen River Valley Racing i Älvdalen.

Annons

Det socialdemokratiska ungdomsförbundet (SSU) gör nu gemensam sak med motorföreningen River Valley Racing i Älvdalen för att få upp unga motorintresserades frågor på den politiska dagordningen.

Allting började med den demonstration som föreningen höll i Älvdalen den 22 oktober i år – en demonstration vars syfte var att förbättra synen på motorintresset och förutsättningarna för unga att utöva sin hobby.

Läs även: Ungdomar demonstrerade mot EPA-regler i Älvdalen

Enligt föreningen ordförande Mikael Persson finns nämligen många fördomar.

– Vi är en förening för seriösa unga personer med intresse för motorer. Det spelar roll om unga har något vettigt att göra på fritiden eller inte. Det påverkar hur de klarar sig i skolan och på arbetsmarknaden. Vi måste se till att de unga får bra förutsättningar. För såhär är det, om du åker A-traktor har du direkt inte råd att knarka eller supa. Vi kan göra en samhällsinsats genom att satsa på deras intresse, konstaterar han i ett pressmeddelande.

Att åka EPA har alltid varit förenat med något slags klassförakt. Det vill vi ändra på

Totalt 100 personer deltog i demonstrationen, som väckte stor uppmärksamhet. En av dem som reagerade var Sofie Eriksson, förbundsstyrelseledamot i SSU från Dalarna.

– Att 100 unga samlas för att påverka politiken i en liten kommun är riktigt mäktigt. Jag hörde av mig direkt för att få veta mer om vad de driver för frågor, säger hon i ett pressmeddelande.

!Att åka EPA har alltid varit förenat med något slags klassförakt. Det vill vi ändra på

Det hela ledde till att hon satte igång ett arbete nationellt för att lyfta unga motorintresserades frågor på den politiska dagordningen.

- Jag menar att det här sätter prick på något som mullrat ett bra tag nu. Unga killar och tjejer på landsbygden vars fritidsintressen inte tas på lika stort allvar som andra. För helt ärligt, vilka är det man skämtar och har fördomar om? Inte är det dom som spelar fiol eller hockey direkt. Sånt är ju ”fina” intressen. Men att åka EPA har alltid varit förenat med något slags klassförakt. Det vill vi ändra på.

Mikael Persson konstaterar att initiativet var oväntat – men väldigt välkommet.

- Jag blev allt lite förvånad att Sofie från SSU hörde av sig. Det känns bra att någon tar våra frågor på allvar. Som det ser ut idag är det inga andra partier som verkar intresserade av vad vi har att säga.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons