Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt mårdhund var antagligen mörk räv

När Lars Staffansson i Idre fällde en räv så kan det ha varit svaret på gåtan om en mårdhund i Idre. Räven var liten och pälsen och huvudet väldigt mörkt. Att på avstånd missta räven för en mårdhund är lätt hänt.

Annons

Det var i höstas som rapporter dök upp om en mårdhund som letat sig ända ner till Idre.

Och flera hade också sett den skygga varelsen, både på bron över Österdalälven och bron över Storån, liksom närmare flygplatsen. Gemensamt med de båda broarna är att de ligger nära återvinningscentralen i byn.

I förra veckan fälldes också en räv i Synnanåt, inte långt från platsen där den också observerats. Kanske är det den mörka räven som i skymningen tagits för mårdhund.

Mårdhund, nej en räv.

– Vi har en viltkamera monterat men än har vi inte fångat någon mårdhund på bild, säger Jonny Persson, jägare i Idre.

– Det är lätt att ta misste och 2013 sköts också en nästan helt svart räv med samma ansiktsmask som den här, även då fanns det först en misstanke om mårdhund.

På 90-talet fanns det en rävfarm i Höstsätern och där avlades rävar med mörkare päls.

– Det kan ju vara gener från en av de rävarna som överlevt och nu gett oss några så här mörka rävar, funderar Jonny.

Om det finns fler rävar med den mörka färgen är svårt att säga, men inte otroligt. Osäkert är det däremot om det också finns en riktig mårdhund i området. Men det är något som helst inte ska finnas här. Mårdhunden är en invasiv främmande art som inte hör hemma i Sverige och finns med på Naturvårdsverkets lista.

Mårdhunden tar fåglar, ägg och riskerar att sprida sjukdomar som rabies och bandmask bland annat. De första individerna dök upp i Finland på 30-talet och i Sverige på 40-talet. I Sverige finns den främst i nordöstra Sverige på gränsen mot Finland

Mer läsning

Annons