Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mellbystrand får ny chans

Älvdalens kommun äger, genom sitt fastighetsbolag, en fastighet i halländska Mellbystrand, ursprungligen en donation från Barnens dag-föreningen 1966, men nu i kommunal ägo och förfall.

Annons

Mellbystrand

Fastigheten var avsedd att erbjuda älvdalsbarn sommardagar vid havet som koloniverksamhet. Den senaste tiden har fastigheten mer kommit att utnyttjas för olika grupper av besökare, men numera står fastigheten öde. Det då den avsedda verksamheten upphörde när kommunen hyrde ut anläggningen till Laholms kommun.

När kommunen återtog fastigheten genomfördes en brandsyn och med den följde en lång rad åtgärder som måste utföras. Det om fastigheten ska vara godkänd att använda för uthyrningsverksamhet.

Fastighetens läge på attraktiv tomtmark i Mellbystrand gör att den för Laholms kommun representerar ett miljonvärde, tre miljoner enligt en tidigare gjord värdering, om detaljplanen förändras från dagens barnkoloniverksamhet till tomtmark.

Älvdalens kommun sålde häromåret fastigheten för 104 498 kronor till sitt eget fastighetsbolag, Norra Dalarnas fastigheter. Nu har bolaget fått direktiv från kommunstyrelsen att få igång uthyrningsverksamhet. För det finns 200 000 kronor avsatta för att klara av de krav som brandskyddet kräver.

– Nu ger vi älvdalsbor och föreningslivet en chans att visa att det finns ett intresse för att hyra Mellbystrand. Våra barn ska kunna nyttja anläggningen i kommunal verksamhet och övrig tid ska föreningslivet i kommunen kunna hyra in sig, säger kommunalrådet Peter Egardt.

Det politiska beslutet blev att: "Nödvändiga åtgärder vidtas för att möjliggöra användning av fastigheten. Norra Dalarnas Lokaler AB uppdras att se över möjligheten till extern finansiering för iordningställande av fastigheten samt utreda alternativen nybyggnation eller renovering. Utreda formerna för skötsel och drift av anläggningen samt målgrupp för vistelse på anläggningen. Utredningen skall redovisas senast den 22 november."

– Jag är övertygad om att det finns intresse för att verksamheten ska fungera, säger Peter Egardt.

– Annars finns risken att fastigheten blir till salu.

Skulle intresset utebli och kommunen väljer att sälja fastigheten, då ska pengarna vid försäljningen användas på ett sätt som stämmer med avsikten med den gåva som Barnens dag föreningen 1966 lämnade över till kommunen.

Mer läsning

Annons