Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

McDonalds största besöksmålet

/
  • Idre Fjäll i lilla orten Idre är Sveriges 36:e mest besökta företag.
  • Ski Lodge på Lindvallen har bidragit till att Sälen står sig starkt när det gäller rankingen som ett av Sveriges största besöksmål.  Foto: Nisse Schmidt

Annons

Det är tidningen Restauratören som sammanställt listan på de 100 största företagen inom besöksnäringen för år 2009. Inte oväntat är det McDonalds som har den största omsättningen före Scandic Hotels och trean Choice Hotel.

Samtliga nio största företag behåller sina positioner från år 2008. Det gäller alltså även nian som är Skistar, med verksamhet i Sälen, men också i Vemdalen och Åre samt numera även med Hammarbybacken i Stockholm. Skistars norska anläggningar i Trysil och Hemsedal räknas inte med i sammanställningen.

- Det är kul att vi ligger i topp och när listan för år 2010 kommer, så kommer den fina vintern i Hammarbybacken att påverka resultatet på ett positivt sätt, säger Karin Peterson på Skistar i Sälen.

Om en månad så redovisas också siffrorna för börsbolaget Skistar när deras årsbokslut presenteras. För år 2009 var deras vinstmarginal på de tre sevnska anläggningarna imponerande 21 procent. Endast Sheraton Stockholm, Hotel Tylösand och Econtive Hotell som driver Långholmens hotell hade bättre vinstmarginal.

Skistars svenska omsättning för år 2009 blev 973 miljoner kronor.

På listan finns en lång rad företag med verksamheter i länet som McDonalds och Scandic, men även en lång rad andra företag som bedriver verksamhet inom besöksnäringen över hela landet. Dit hör Scandinavian Resort där Sälens högfjällshotell och Gammelgården i Sälen ingår liksom Svenska turistföreningen.

Några rena dalaföretag finns det också och som 36:a på listan återfinns Idre Fjäll.

- Roligt att vi finns så högt och att vi också klättrat tre placeringar, säger Idre Fjälls VD Jocke Johansson.

Orsa Grönklitt har även de klättrat tre placeringar och rankas som 56:a inom besöksnäringen. Under år 2010 införlivades även Tänndalens många anläggningar, något som gör att Orsa Grönklitt då kommer att klättra i listan.

Längre ner på listan återfinns dalaföretagen Säfsen Resort och Lindvallen Restauranger på 87:e respektive 88:e plats.

För att komma med på listan över de 100 största företagen inom besöksnäringen krävdes år 2009 en omsättning på 48 miljoner kronor

Mer läsning

Annons