Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mass-bedragare åtalas

Annons

Både kvinnan och mannen är häktade. Kvinnan är häktad för de bedrägeribrott hon misstänks för, medan mannen släpptes efter förhör. Han sitter dock åter häktad misstänkt för försök till dråp och grov misshandel.

Vid polisrannsakan i parets hem fanns det oerhörda mängder stöldgods och varor som paret på ett bedrägligt vis tillskansat sig.

Merparten av bedrägerierna har gått så till att kvinnan beställt varor i en norsk mans namn. Den norska mannen var anställd i ett bolag som kvinnan skötte. På så vis kan hon ha kommit över de uppgifter som krävdes för att kunna beställa och även lösa ut varorna.

- För den norska mannen innebär det här ett stort problem, säger hans advokat Johan Matz.

- Dels handlar det om själva obehagen men framförallt är det ett rent praktiskt problem. Det då fakturorna hamnat hos kronofogden trots att min klient inte gjort någonting fel. Därför kommer vi även att yrka på ett skadestånd, säger Johan Matz.

- I många år framåt kommer han att få problem med att låna pengar och liknande. Sedan misstänker jag att det finns fler ärenden än de som nu kommer till åtal och då gäller det att få rätt även där det inte kommer att finnas något åtal och dom.

Utöver varor som beställts men aldrig betalats så står paret åtalade för häleri, det i samband med att de lämnat in stulna föremål till en auktion i Idre by.

Nu står paret åtalade för en lång rad brott där merparten gäller kvinnan. Samtidigt medger polis att det handlar endast om ett urval av de brott som det finns misstanke om, som nu lämnats till åklagare och där tingsförhandlingarna inleds under onsdagen. Tre dagar är avsedda för de sammanlagt 24 åtalspunkterna. Mannens senaste bilfärd då han hotade att köra ihjäl en anhörig gör att han nu sitter häktad, men det ärendet kommer inte att behandlas i den nu stundande rättegången.

Mer läsning

Annons