Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mannen lånade 165 000 kronor i ex-sambons namn – döms för grovt bedrägeri

En man från Älvdalens kommun har dömts till villkorlig dom med 240 timmars samhällstjänst för två fall av grovt bedrägeribrott och ett fall av bedrägeribrott av normalgraden.
Mannen har tagit tre lån, på totalt 165 000 kronor, i sin ex-sambos namn.
Han har erkänt brotten.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Här hittar du billigast liftkort - vi har hela dalalistan

Nu öppnar backarna i Sälen – kolla in när din skidanläggning drar igång för säsongen

Risk för motorstopp i kylan – här är de viktiga sakerna du ska ha i bilen på vintern

SÅ KÖPER DU PLUS

Den nu dömde mannen är i 45-årsåldern och bosatt i Älvdalens kommun.

För drygt två år sedan tog mannen flera lån i sin tidigare sambos namn, genom att använda hennes e-legitimation/Bank-ID. Detta skedde vid tre olika tillfällen, mot olika kreditbolag. Mannen lånade 75 000 kronor. 70 000 kronor och 20 000 kronor.

Mannen själv har erkänt brott. Han har berättat att han och sambon var på väg att göra slut och att han var arg på henne. Därför tog han lån i hennes namn och förde sedan över pengarna från hennes konto till ett annat. Paret hade tillgång till varandras konton och inloggningsuppgifter.

En man från Älvdalens kommun har dömts till villkorlig dom med 240 timmars samhällstjänst för två fall av grovt bedrägeribrott och ett fall av bedrägeribrott av normalgraden.Mannen har tagit tre lån, på totalt 165 000 kronor, i sin ex-sambos namn. Detta gjordes genom att mannen använde exets e-legitimation/Bank-ID.Foto: Jessica Gow/TT

Därefter har mannen berättat att han ångrade sig och bad sambon att polisanmäla honom. Kvinnan har begärt drygt 78 000 kronor i skadestånd från mannen, för att täcka den skuld som hon har till ett av kreditbolagen, samt de kreditinbetalningar som gjorts.

Mannen stod åtalad misstänkt för tre fall av grovt bedrägeribrott medelst brukande av falsk urkund. Mora tingsrätt dömer honom för två fall av grovt bedrägeribrott och ett fall av bedrägeribrott av normalgraden. Det sistnämnda gäller bedrägeriet med 20 000 kronor, vilket tingsrätten anser är ett lägre belopp som inte kan bedömas som betydande för målsägaren (ex-sambon).

Mannen döms till villkorlig dom med 240 timmars samhällstjänst. Tingsrätten påpekar i sin dom att om fängelse hade valts som påföljd så hade mannen dömts till tio månaders fängelse.

Tingsrätten skriver även att fängelse normalt sett väljs som påföljd vid den här typen av brottslighet. Anledningen till att mannen inte dömdes till fängelse är att han är ostraffad samt bedömts vara lämplig för samhällstjänst.

Han ska även betala drygt 78 000 kronor i skadestånd till sitt ex samt 20 000 kronor i skadestånd till ett kreditbolag och 800 kronor till Brottsofferfonden.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning

Annons