Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsfarlig granat hittades i skrotbil

Annons

Granaten var en 15,5 centimeters artillerigranat. Tony och Torbjörn Lindeborg, som hittade granaten när de höll på att tömma skrotbilen från föremål som inte ska vara där, kontaktade polis och militär i Trängslet.

Löjtnant Lars Alvin kunde konstatera att det var en övningsgranat.

- Även om det är en övningsgranat, så innehåller den både hexotol och trotyl, vilket är sprängmedel som motsvarar ungefär två dynamitgubbar.

-När den ligger still är det ingen större fara, men om den utsätts för hårt tryck, kan den explodera, berättade Lars Alvin på torsdagen.

Vid Älvdalens skrotaffär går personalen alltid genom alla bilar som ska skrotas.

- Ofta lämnar folk både hushållssopor, gamla gastuber och till och med en brandsläckare har vi hittat en gång, berättar Petter Hedén.

Trots att den granat som hittades var en övningsgranat, så innehöll den alltså sprängmedel motsvarande två dynamitgubbar.

De skrotbilar som finns på skroten pressas samman av en mobil pressanläggning, som besöker Älvdalen med ojämna mellanrum. Bilarna pressas då ihop till ett fyrkantigt "paket" under mycket hårt tryck.

- Hade granaten varit kvar i bilen, då den skulle pressas, hade en allvarlig olycka kunnat hända, säger Lars Alvin.

På torsdagen hämtades den farliga granaten av personal från skjutfältet för att så småningom förstöras på ett ofarligt sätt.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons