Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen JO-anmäls"För lite pengar till Särna"

Annons

Under många år har fördelningen av pengar ur Trängslets regleringsfond retat Särnaborna eftersom de menar att orättmätigt mycket pengar går till Älvdalen och Mora, som inte alls drabbades av skador av kraftverksbygget i Trängslet på samma sätt som i Särna. Där har man den sju mil långa dammen uppströms Trängslet och därför borde man där få mest pengar, skriver Bertil Jansson. Han hänvisar till Österbygdens Vattendomstols dom från 1962, där det står att skadorna är störst just vid Särnasjön. Där står också att "Då Särna har den största känningen av kraftverksbygget i Trängslet och regleringen där, bör ändamål i Särna i första hand ifrågakomma till erhållande av bidrag av regleringsmedel".

Bertil Jansson menar i sin skrivelse att det är underligt att Älvdalen under de senaste åren fått 16 miljoner, dubbelt så mycket som de 8 miljoner Särna fått . I procent motsvarar det 27,1 procent för Särna och 53,5 för Älvdalen av de dryga 30 miljoner som regleringsfonden betalat under denna period.

"Än konstigare blir det att ta del av det senaste förslaget från kommunstyrelsen där Särna föreslås få endast 7 procent", skriver Bertil Jansson till Justitieombudsmannen.

"Under senare år har också Mora kommun fått en hel del av fondmedlen. Frågan som inställer sig är naturligtvis: Har Mora kommun alla några olägenheter av dämningen i Trängslet? Jag tillåter mig tvivla."

Bertil Jansson skriver också vidare att Särna innan kommunsammanslagningen 1972 fick betydligt mer pengar av den totala utdelningen.

"Att vi numera är sammanslagna med Älvdalen och Idre ändrar ju inte hur de geografiska förhållandena ser ut. Vi har fortfarande de största skadorna i Särna socken och bör också ha den största delen av fondmedlen", avslutar Bertil Jansson sin anmälan till Justitieombudsmannen.

Mer läsning

Annons